– Nå må regjeringen vise handlekraft og bevilge penger til fangst og lagring av CO2

Rapporten som ble overlevert til regjeringen onsdag 25. april.
Rapporten som ble overlevert til regjeringen onsdag 25. april.

onsdag 25. april 2018

Fangst og lagring av CO2 (CCS) gir store muligheter for industrien i Norge, og kan skape opptil 70 000 nye jobber frem mot 2050 viser ny rapport. Onsdag var vi med på å overlevere rapporten til regjeringen: – Nå, med denne studien, har regjeringen det grunnlaget de trenger for å kunne handle, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi.

– CCS er avgjørende for å sikre arbeidsplasser, industri og globalt klima, understreker hun.

I dag onsdag 25. april ble SINTEF-rapporten «Industrielle muligheter og arbeidsplasser ved CO2-håndtering i Norge» lansert på seminar i Oslo, og levert til regjering i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett som kommer 15. mai.

– Klimamålene skal nås og i industrien er CCS avgjørende. CCS er mer klima- og kostnadseffektivt sammenlignet med andre tiltak, som kanskje bare flytter utslipp og øker de globalt uten nevneverdige sysselsettingseffekter, sier Bakkerud.

– Nå må regjeringen vise handlekraft, sikre de økonomiske rammevilkårene aktørene trenger for å satse på CCS.

Forskningsorganisasjonen SINTEF har laget rapporten i samarbeid med NTNU og på oppdrag fra NHO, LO, Norsk olje- og gass, Norsk Industri, Fellesforbundet og Industri Energi. Den ferske studien viser de industrielle mulighetene som en satsing på CO2-håndtering, blant annet gjennom etablering av fullskalaprosjektet for CCS i Norge, vil kunne gi frem mot 2030 og 2050.

 

Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi. Foto: Statoil.
Nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi. Foto: Statoil.

SINTEF har kommet frem til at en satsing på CCS kan skape 30000 til 40000 nye arbeidsplasser frem mot 2050, og med ringvirkninger kan det bli opptil 70 000 nye jobber.

I tillegg vil konkurransekraften for opptil 200 000 eksisterende norske arbeidsplasser styrkes i et lavutslippssamfunn.

Last ned hele CCS-rapporten her (Pdf)

CCS er nøkkelen til industrivekst og klimakutt på samme tid

– CCS er selve nøkkelen til industriell vekst og sysselsetting i en fremtid hvor utslippene skal reduseres radikalt. CCS reduserer utslippene i norske eksportprodukter og sikrer dermed etterspørsel og fremtidig verdiskapning, sier Lill-Heidi Bakkerud.

Industri Energis medlemmer produserer olje, gass, mineraler og kraft som foredles til metaller, legeringer, kjemi, plast, sement og drivstoff – samt mange andre produkter som verden trenger. Denne industrien omfatter også klimautslipp. CCS vil gi industrien mulighet til å produsere varer uten utslipp av klimagasser.

De seks organisasjonene som står samlet bak denne rapporten mener Norge må satse på CO2-håndtering og gjennomføre fullskala-prosjektet – både som et bidrag til å nå krevende globale og nasjonale klimamål – og for å bevare og skape arbeidsplasser. Vi vil oppfordre politikerne til å gjennomføre forprosjektering av fullskala-prosjektet, slik at vi får et grundig og godt beslutningsgrunnlag for en investeringsbeslutning i 2019 eller 2020.

– Rapporten beskriver konkret hva som må gjøres. Nå er det avgjørende for CCS-prosjektene og den totale satsningen i Norge at regjeringen tar ansvar og bidrar finansielt, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud.

I tillegg til SINTEF som presenterte rapporten, deltok representanter fra organisasjoner og myndighetene:

  • Alexandra Bech Gjørv, Nils Røkke og Sigmund Størset, SINTEF
  • Johan Hustad, NTNU
  • Kristin Skogen Lund, NHO
  • Are Tomasgard, LO
  • Stein Lier Hansen, Norsk Industri
  • Lill-Heidi Bakkerud, Industri Energi
  • Jørn Eggum, Fellesforbundet
  • Else May Botten, Ap
  • Liv Kari Eskeland, Høyre
  • Kjetil Kjenseth, Høyre
  • Tore Storehaug, KrF
  • Kari Kaski, SV
  • Per Espen Stoknes, MDG
  • Olav Øye, Bellona
  • Camilla Svendsen Skriung, Zero

Pressekontakt for Industri Energi: Kommunikasjonssjef Marius Jontvedt – marius.jontvedt@industrienergi.no – 92201948