Nå må det tas politisk grep om flerbruksfartøy

Alexander Lindboe (fv), Håkon Bjerkeli og Frode Alfheim deltok på møte om flerbruksfartøy i Arbeidsdepartementet.
Alexander Lindboe (fv), Håkon Bjerkeli og Frode Alfheim deltok på møte om flerbruksfartøy i Arbeidsdepartementet.

tirsdag 7. februar 2017

–Det er på tide å ta politisk grep for å få arbeidsmiljøloven gjeldende for oljearbeiderne på flerbruksfartøy, sier nestleder Frode Alfheim i Industri Energi i et møte i Arbeids- og sosialdepartementet.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie inviterte tirsdag partene til møte i departementet for å diskutere Petroleumstilsynets rapport om flerbruksfartøy.

Tilstede var byråkrater og politikere i Arbeids- og sosialdepartementet, Næringsdepartementet og Olje- og energidepartementet, samt representanter fra arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, sa på møtet at det er på høy tid at myndighetene og arbeidsgiverne begynner å se på mulighetene for å få arbeidsmiljøloven gjeldende på flerbruksfartøy, framfor ensidig å fokusere på problemene.

– Oljearbeiderne på disse skipene trenger den sikkerheten som arbeidsmiljøloven gir og Petroleumstilsynet må være tilsynsmyndighet, sier nestlederen.

Alfheim forsikrer at Industri Energi aldri har kjempet imot teknologisk utvikling eller effektivitet.

– Men dette skal aldri gå utover sikkerheten til de ansatte. Dagens situasjon med negativt fokus på sikkerheten og krig mellom partene er ikke bærekraftig for næringen. Og vi vil aldri gi oss på denne saken, sier han.

Alfheim påpeker at Industri Energi er i kontakt med flere partier på Stortinget om denne saken.

Trenger god sikkerhetskultur

Forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli understrekte i sitt innlegg at alle bør være enig i at arbeidsmiljøloven skal gjelde for arbeidstakere i Norge.

– Men hva skjer hvis en person på et flerbruksfartøy på norsk sokkel får foten knust under en container? Da blir ikke ulykken en gang registrert av norske myndigheter.

Han påpeker at det ikke kan bygges opp ordentlig sikkerhetskultur når oljearbeiderne om bord ikke har verneombud eller et tilsyn de kan ringe til.

Bjerkeli viser til Ptil sin rapport som slår fast at denne delen av norsk oljevirksomhet i stor grad skjer utenfor Ptil sin kontroll. Og at lovverket på ingen måte er klart.

Han understreker at dersom det skjer en ulykke på et flerbruksfartøy, så vil de politiske myndighetene måtte svare for seg.

Må tilpasse kartet etter terrenget

Advokat Alexander Lindboe i Industri Energi understreker at Petroleumstilsynets rapport beskriver de faktiske forhold for flerbruksfartøy.

– Rapporten viser at mer enn halvparten olje- og gassproduksjonen kommer fra havbunnsbrønner. Det er flerbruksfartøy som installerer og vedlikeholder disse. Denne delen av arbeidsmarked er ikke regulert av arbeidsmiljøloven. Omfanget og nærheten til petroleumsvirksomhet gjør at myndighetene nå må tilpasse kartet etter terrenget, sier han.

Lindboe er klar på at det ikke finnes noen juridiske begrensninger for å gjøre en forskriftsendring og således få arbeidsmiljøloven gjeldende for oljearbeidere om bord i flerbruksfartøy.

Det har vi også fått bekreftet av en av landets fremste juridiske eksperter, professor Henning Jakhelln, sier han.

 

Vil du vite mer om flerbruksfartøy-problematikken? Se filmen «Uten kontroll»: