Norsk sokkel tar en lederrolle innen lavutslipp-petroleumsaktivitet

Norsk sokkel tar en lederrolle innen lavutslipp-petroleumsaktivitet

fredag 28. februar 2020

-Vi legger nå forholdene til rette for at norsk sokkel kan sette seg i førersetet globalt i forhold til å drive petroleumsvirksomhet med svært lave klimautslipp. Det vil både trygge arbeidsplasser og skape nye, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

Frode Alfheim, leder i Industri Energi, sier den nye strategien legger tilrette for å ha langsiktige arbeidsplasser i petroleumsnæringen.
Frode Alfheim, leder i Industri Energi, sier den nye strategien legger tilrette for å ha langsiktige arbeidsplasser i petroleumsnæringen.

Samarbeidsorganet Konkraft offentliggjør fredag 28. februar sin klimastrategi med rapporten «Framtidens energinæring på norsk sokkel».

Den norske olje- og gassindustrien ser at det trengs et taktskifte i arbeidet med å redusere sine utslipp og har satt seg ambisiøse mål om å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 og redusere utslippene til nær null innen 2050.

Den nye strategien viser hvilke tiltak petroleumsbransjen må gjøre for å nå klimamålene.

De viktigste tiltakene er:

*Økt forskning og utvikling på lavutslippsteknologi

*Karbonfangst- og lagring, med produksjon av hydrogen

*Videreutvikle Norges sterke posisjon innen havvind

Stor vilje bak ambisjonene

For å nå målene i klimastrategien kreves det en omfattende og langsiktig satsing på utvikling av lavutslippsteknologi knyttet til blant annet elektrifisering, energieffektivisering, lav- og nullutslippsløsninger, CO2-fangst/lagring og havvind.

– Utslippene av klimagasser må reduseres kraftig i løpet av de neste tiårene for å begrense den globale oppvarmingen og samtidig oppfylle målene i Paris-avtalen. Derfor er det viktig for oss å vise viljen blant olje- og gasselskapene, samt arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, til å gjøre noe som virkelig monner, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

Han mener den nye klimastrategien både vil trygge dagens arbeidsplasser i petroleumsindustrien og samtidig gi den nødvendige forutsigbarheten som trengs for ungdom som vil satse på en framtidig jobb i denne næringen.

Kan bli en stor eksportindustri

I hovedsak skal olje- og gassindustrien selv bære kostnadene for klimasatsingen, men Alfheim understreker at myndighetene må sørge for investeringer i infrastruktur og forskning og utvikling, samt sikre forutsigbarhet og at rammevilkårene ligger fast.

-Selskapene må finansiere satsingen gjennom virksomheten i dag og perspektivene for de nærmeste årene. Da er det helt på jordet å snakke om avvikling av næringen, sier han og understreker at det som skal gjøres for å kutte utslippene på norsk sokkel også kan bli en stor eksportindustri, og sånn sett bidra til å redusere utslipp globalt.

-Dette er en kjempemulighet for Norge til å sikre seg markedsposisjoner innen både karbonfangst og –lagring, hydrogen og havvind. Ambisjonene i den nye strategien er spenstige, men høyst realistiske, sier han.

Trygger arbeidsplasser og skaper nye

Konkraft er en samarbeidsarena for Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, sitter i Konkrafts øverste organ Rådet, nestleder i forbundet Lill-Heidi Bakkerud deltar i Arbeidsutvalget, mens spesialrådgiver Geir Vollsæter har deltatt i faggruppen som har utarbeidet den nye klimastrategien.

-Det er viktig for Industri Energi å delta i dette arbeidet, siden vår hovedoppgave er å sikre at medlemmene våre har trygge arbeidsplasser. Vi bidrar med å legge til rette for at vi kan ha langsiktige arbeidsplasser i petroleumsnæringen ogsamtidig ha et helhetlig perspektiv. Blant annet sørge for at man utvikler ny teknologi og nye arbeidsplasser basert på verdiskaping fra eksisterende, sier Alfheim.

Konkraft-partnerne forsikrer at de vil følge arbeidet for realisering av målsettingene tett. Strategi og målsettinger vil regelmessig vurderes for å ta høyde for utvikling i teknologi, politikk og markedsforhold. En oppdatert klimastrategi hvor ambisjonen er ytterligere utslippsreduksjoner vil senest bli lagt fram i 2025.

Framtidens energinæring på norsk sokkel