Norterminal håper å få Lukoil tilbake som kunde i Kirkenes

-Lukoil har tidligere uttalt seg positivt om våre løsninger for omlasting av olje i Bøkfjorden, sier lokalt tillitsvalgt i Industri Energi, Ole Kristian Figenschau (høyre). Her sammen med leder i LO i Finnmark, Bjørn Johansen.
-Lukoil har tidligere uttalt seg positivt om våre løsninger for omlasting av olje i Bøkfjorden, sier lokalt tillitsvalgt i Industri Energi, Ole Kristian Figenschau (høyre). Her sammen med leder i LO i Finnmark, Bjørn Johansen.

tirsdag 12. juli 2016

-Det er positivt at Klima-og miljødepartementet nå har gitt selskapet tillatelse til å laste om mer olje fra skip til skip. Vi håper å få Lukoil tilbake som kunde, sier lokal tillitsvalgt Ole Kristian Figenschau i Industri Energi.

Vedtaket gjelder også omlasting ved bruk av såkalt mellomlagringsskip. Tidligere i år sa Miljødirektoratet nei til økt omlasting, men denne avgjørelsen omgjorde Klima-og miljødirektoratet delvis sist uke etter klage fra Norterminal.

12 ansatte som er medlem i Industri Energi er fortsatt permittert i Norterminal i Kirkenes, men håpet stiger nå for fremtiden.

En rekke aktører har engasjert seg i saken. Blant annet Industri Energi ved forbundssekretær Jarle Vines og, Bjørn Johansen i LO i Finnmark og NHO i Finnmark.

Nye opplysninger

-Klima-og miljødepartementet har vurdert nye opplysninger i saken som kom etter at Miljødirektoratet oversendte saken til departementet. Disse vurderingene viser at sikkerheten ved operasjonene er ivaretatt og at miljørisikoen er lav, sier statssekretær Lars Andreas Lunde i en pressemelding fra departementet.

Driftssjef i Norterminal, Odd Arne Haugeng, sier til NRK Finnmark at de er i dialog med Lukoil.

– Vi er i samtale med Lukoil, og holder dem løpende orientert om situasjonen. Vi tar sikte på å få en avklaring det neste halve året. Vi er forsiktig optimistiske, sier Haugeng til NRK.

Ny oljeterminal

Imens vil flere av de ansatte i Norterminal forbli permitterte, men Lukoils avgjørelse vil ikke påvirke Norterminals videre satsing i Kirkenes.

-Oljeterminalen som vi planlegger på Gamneset er et viktig prosjekt for oss. Og de planene ligger der fortsatt. Igjen så krever det langsiktighet som vi arbeider for. Det som vil være synd er at om vi mister oljeomlastingen vil vi ikke klare å beholde oljevernberedskapen på 22 mann som vi har i dag, sier Haueng.

Les også:Tap av arbeidsplasser hvis Norterminal ikke får laste om mer olje i Kirkenes