Nye regler åpner for tolønnssystem

mandag 13. juli 2015

En ny forskrift gir adgang til å fravike reglene om likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak. -Dette åpner for et tolønnssystem, sier juridisk leder i Industri Energi, Eyvind Mossige.

I en fersk forskrift åpner regjeringen for at det skal være mulig å avtale andre vilkår for innleide arbeidere, så lenge vikarbyrået de jobber i har tariffavtale.

Den nye forskriften innebærer at dersom det gjelder en tariffavtale i bemanningsforetaket, som er inngått med en fagforening med minst 10 000 medlemmer, kan likebehandlingsreglene fravikes. Forskriften trer i kraft 15. juli.

Kan få lavere lønn

Det betyr at innleide vikarer kan få lavere lønn enn fast ansatte.

-Dette åpner for et tolønnssystem hvor innleiebedriften sparer penger ved å foreta innleie, sier advokat Eyvind Mossige som er juridisk leder i Industri Energi.

Han påpeker at det blir viktig framover å få likebehandlingsprinsippet inn i tariffavtalen med bemanningsbyrå.

Politisk handling

Forbundssekretær Christopher Birknes i Industri Energi mener de nye reglene er en bevisst politisk handling som viser hvilken side regjeringen sitter på i arbeidslivsspørsmål.

-Regjeringen sier til en stor gruppe i arbeidslivet at det er greit at de går ned i lønn, sier han.

Birknes, som har ansvar for operatør-, boring-, forpleinings- og bransjeavtalen i oljeindustrien, tror de nye reglene vil ramme spesielt hardt i oljebransjen.

-Oljebransjen er inne i tøffe tider med kostnadskutt. Da kan det være forlokkende for selskapene å bruke innleid arbeidskraft, når man i større grad enn før vil kunne tjene penger på det. De nye reglene går definitivt ikke i arbeidstakers favør, sier han.

Mange saker

Birknes mener operatøravtalen trolig er mest utsatt for de nye reglene, fordi mange bemanningsbyrå har tilknytning til avtalen.

-Forbundet jobber allerede med mange saker som gjelder innleides forhold. I fjor hadde vi for eksempel en sak der forbundet, på grunn av likebehandlingsprinsippet, fikk etterbetalt over to millioner kroner til flere medlemmer.

-Med det nye regelverket er det ikke sikkert at utfallet av saken ville blitt det samme, sier han.

Trengs annet blikk på avtaler

Regjeringens nye regler kan gjøre det mindre attraktivt å inngå tariffavtaler for dem som jobber i bemanningsselskaper, siden vikarene risikerer å få dårligere betalt enn om det ikke eksisterer tariffavtale.

– Med dette regimet kan man i verste fall tape på å ha tariffavtale. Sånn kan vi ikke ha det. Vi må derfor se på tariffavtalene med et annet blikk framover, og det vil være naturlig å gjøre i forkant av hovedoppgjøret neste år, sier Birknes.

Han understreker at de nye reglene svekker arbeidstakerne og gjør det enda viktigere å organisere seg.