Protesterer mot økt nettleie for kraftforedlende industri: – Dette vil ramme oss hardt

tirsdag 24. september 2019

– Dette er dårlig politikk mot grønn, norsk kraftforedlende industri. For Hydros verk alene vil denne endringen medføre 80 millioner i økte nettkostnader i 2020, i tillegg til økningen som kom i fjor, sier Ørjan Normann, hovedtillitsvalgt for Industri Energi på Hydro Husnes.

Ørjan Nornann
Ørjan Normann, hovedtillitsvalgt på Hydro Husnes reagerer sterkt på nok en økning i nettleien til kraftforedlende industri.

Saken er at industri som bruker mye kraft, som aluminiumsverk, oppnår en såkalt tariffreduksjon fra Statnett fordi de har et stort og stabilt kraftuttak. Bakgrunnen er verkenes nytte for kraftnettet og bidrag til å redusere Statnetts kostnader. I dag kan industrien få maks 75 i tariffreduksjon, men fra 2020 reduseres maksgrensen til 60 prosent.

Dette er andre året på rad Statnett strammer inn på denne tariffreduksjonen og dermed øker nettleiekostnadene. For Hydros del ble det lagt på 50 millioner ekstra fra 2018 til 2019, og nå får selskapet altså 80 millioner til i ekstra nettleiekostnader fra 2019 til 2020.

Skaper mer usikkerhet i en allerede presset næring

Ørjan Normann reagerer sterkt på økningen i nettleie – som trolig vil bli enda større de kommende årene i lys av Statnetts økende kostnader og investeringer

– Vi har jobbet knallhardt i mange år for å få på plass stabile rammevilkår, og Hydro har tatt store, langsiktige investeringer ut i fra nettopp forutsetningen om stabilitet i rammevilkårene.

– Så kommer dette. I stedet for å skape forutsigbarhet lemper nå Statnett de økte kostnadene sine – kostnader som blant annet kommer fra bygging at utenlandskabler, over på kraftforedlende industri.

– Og når vi vet at norske aluminiumsprodukter er et vesentlig bidrag i det grønne skiftet og at Hydro ønsker å satse på dette, så blir det fullstendig feilslått politikk å skape enda mer uforutsigbarhet i en allerede hardt presset næring, understreker Normann.

Industri Energi ber om snarlig møte med Røe Isaksen og Freiberg

–  Forutsigbare rammevilkår er helt avgjørende for kraftforedlende industri. Vi har derfor sendt brev til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg hvor vi ber om et snarlig møte, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Nyheter
  • Avgjørende tid for å sikre tusenvis av arbeidsplasser i oljeindustrien

    -Nå er det alvor! Oljepakken som stortingspolitikerne skal behandle ferdig i løpet av neste uke er avgjørende for å sikre arbeidsplasser i olje- og gassnæringen, sier forbundsleder Frode Alfheim og tillitsvalgte fra de ulike delene av næringen.

  • Åpner for like regler for arbeidsreiser fra hele Norden

    Regjeringen åpner for like karanteneregler for arbeidsreiser til og fra alle de nordiske landene fra 1. juni. – En gledelig nyhet for arbeidstakere fra våre naboland som jobber i Norge ognoe vi har jobbet hardt for å få til, sier nestleder i Industri Energi, Lill-Heidi Bakkerud.