Oljearbeidere bekreftet som viktige for samfunnet

fredag 20. mars 2020

Industri Energi har sammen med arbeidsgiverne i Norsk olje og gass jobbet mot myndighetene for å få oljearbeidere med på listen over folk som har samfunnsviktig funksjon. I går kveld kom det på plass.

Kritisk bemanning offshore for å opprettholde olje- og gassproduksjon regnes nå som samfunnskritisk viktige. Illustrasjonsfoto: Atle Espen Helgesen
Kritisk bemanning offshore for å opprettholde olje- og gassproduksjon regnes nå som samfunnskritisk viktige. Illustrasjonsfoto: Atle Espen Helgesen

-Dette er noe jeg selv har tatt opp i møte med olje- og energiminister Tina Bru og som vi har hatt tett og god kontakt med Norsk olje og gass om. Og jeg er glad myndighetene nå har fått det på plass, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

En rekke virksomheter er definert av myndighetene som så viktige for samfunnet at det regnes som kritisk hvis nøkkelpersonell ikke kan være på jobb. Personell som er kritisk for å opprettholde forsvarlig drift i disse virksomhetene kan blant annet få tilbud om barnehage- og/eller skoleplass, til tross for at de aller fleste er stengt etter koronavirusutbruddet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har sammen med departementene utarbeidet listen som er ment som en veiledning til kommuner og andre med barnehage-/skoletilbud, og til virksomheter som ivaretar samfunnskritiske funksjoner.

Listen omfatter også andre viktige samfunnsfunksjoner som ikke inngår i de 14 samfunnskritiske funksjonene, men som vurderes som viktige i tilknytning til håndteringen av utbruddet av koronaviruset. Behovet for endringer i listen vurderes av myndighetene fortløpende.

Direktoratet understreker at terskelen for å få tilbud om barnehage-/skoleplass skal av hensyn til smittevernet ligge høyt. Antall personell som defineres innenfor kritiske samfunnsfunksjoner som ber om opprettholdelse av barnehage- /skoletilbud skal derfor begrenses så mye som mulig.

I den oppdaterte listen nevnes spesielt følgende personell i oljebransjen som samfunnskritisk viktige:

Kontrollromspersonell knyttet til gassverdikjeden, kritisk driftspersonell knyttet til gassverdikjeden og kritisk bemanning offshore for å opprettholde olje- og gassproduksjon.

Også personell som håndterer farlig avfall er med på listen. Disse er også i stor grad organisert av Industri Energi.

Det presiseres:

  • det er nøkkelpersonell innenfor de samfunnskritiske funksjonene som er omfattet, og ikke funksjoner som generelt kan være viktige uten å være samfunnskritiske.
  • det bør legges til grunn en restriktiv linje hvor det bør oppfordres til deling av barnepass mellom foreldrene.
  • bruk av andre slektninger og andre til barnepass kan ved behov vurderes, men eldre og andre personer i risikogrupper bør ikke brukes.
  • barna skal være under 12 år og barn som bor med to foresatte må ha begge foresatte i kritiske samfunnsfunksjoner for at de skal få et tilbud.

Helsedirektoratets vedtak for stenging av skoler og barnehager gjør unntak for barn og unge med særskilte omsorgsbehov.

Den enkelte skole og barnehage må gjøre konkrete og individuelle vurderinger av hvem som bør få dette tilbudet. Kommunene og eiere av private barnehager gis anledning til å foreta en selvstendig vurdering av den enkelte person som ber om barnehage-/skoleplass. Det betyr at selv om en person faller inn under en av kategoriene, så får ikke vedkommende automatisk tilbud om barnehage/skoleplass for sitt/sine barn.

Kommunene og eiere at private barnehager gis også anledning til unntaksvis å tilby barnehageplass/skoleplass til barn av personell som ikke normalt jobber innenfor samfunnskritisk funksjon, men som skal utføre en oppgave som er kritisk for en slik funksjon.

Her finner du regjeringens liste over kritiske samfunnsfunksjoner. Olje og gass står under viktige samfunnsfunksjoner.