Oljearbeidere uten lov og tilsyn

tirsdag 25. august 2015

-Framtidens oljearbeidere minner skremmende mye om fortidens. De er lovløse, skriver områdeansvarlig Ommund Stokka i Industri Energi i en kronikk i dagens Klassekampen.

I 2013 ble det installert havbunnsutstyr på norsk sokkel for 30 milliarder kroner, en verdi som tilsvarer syv operabygg. Totalt er det brukt tilsvarende 42 operabygg på havbunnen på sokkelen.

-Men de som installerer og vedlikeholder havbunnsutstyret gjør det for en luselønn, skriver Ommund Stokka i Klassekampen.

Kronikken er også publisert på bloggen til Industri Energi. Du kan lese det i sin helhet her.

Multinasjonale selskaper

I kronikken forklarer han folk om bord på flerbruksbåter (kranførere, riggere og annet kontraktspersonell) er ansatt i Singapore-filialen av svære multinasjonale selskaper.

-De går på dagratekontrakter, og får jobb fra tur til tur. Oljearbeideren bor kanskje i England, er ansatt i Singapore, jobber på et skip registrert på Malta og jobber på norsk sokkel. Lovløst. De som bygger ut framtidens oljeindustri er lovløse, skriver Stokka.

Får ikke sykelønn

Han forklarer at Sjøfartsdirektoratet sier at disse folkene er oljearbeidere, ikke sjøfolk. Petroleumstilsynet hevder at de ikke omfattes av arbeidsmiljøloven.

De har heller ikke lønn mellom oppdrag. Og de får ikke sykelønn.

-Vi besøker båtene når de kommer til havn. Vi blir enten nekta å snakke med prosjektfolkene, eller så er de redde for å snakke med oss. Enten eller. Vi vet de jobber turer uten overtidsbetaling. Det rapporteres stadig om turer på 7-8 uker. Med nattskift. 12 timers dager.

Har ikke verneombud

De har heller ikke stillingsvern. Og om bord har de ikke verneombud.

-Dette er ikke holdbart. Om 42 operaer skulle bli bygd av arbeidere uten lov og norsk lønn hadde vi gått av hengslene. Vi kan ikke godta at det samme skjer langt ut i havet, bare fordi vi ikke ser de, skriver Stokka.