Over halvparten av innaskjærsdykkerne har fryktet for liv og helse

Innaskjærsdykkerne utfører en rekke forskjellige typer dykk, blant annet for anleggs- og havbruksnæringen. Foto: Marius Winsjansen
Innaskjærsdykkerne utfører en rekke forskjellige typer dykk, blant annet for anleggs- og havbruksnæringen. Foto: Marius Winsjansen

mandag 1. oktober 2018

I undersøkelse utført av Industri Energi, oppgir 57 prosent av dykkerne at de har vært har vært i farlige situasjoner, der de har fryktet for liv og helse. – Det er funn som er svært skremmende, sier områdeleder Ommund Stokka i Industri Energi.

På NRK Dagsrevyen lørdag fortalte innaskjærsdykker Per Uldam Nielsen (26) om da han 17. desember 2016 ble dratt opp fra 16 meters dyp da dykkeslangen hans viklet seg inn i propellen på servicebåten.

Den danske dykkeren hadde et kamera festet over masken. Da videosignalet ble brutt skjønte mannskapet om bord hva som var i ferd med å skje og stoppet propellen.

– Jeg hadde ganske flaks at han propellen stoppet akkurat der, sier Nielsen. Da var han kun to meter unna propellen.

Dykket ble slutten på Nielsens karriere i Norge.

Mange useriøse aktører

Ommund Stokka
Ommund Stokka

Industri Energi har utført en questback-undersøkelse på Facebook-gruppen «Dykker søkes», der vi spør om dykkerne har vært i farlige situasjoner.

  • 57 prosent oppgir at de har opplevd hendelser der de har fryktet for liv og helse
  • 92 prosent oppgir at de har hørt dykkere fortelle om situasjoner der de fryktet for liv og helse.

– Det er funn som er svært skremmende, sier Ommund Stokka i Industri Energi.

Stokka sier det finnes selskap som er seriøse og som tar dykking på alvor, men det er også aktører som ikke tar ansvaret like alvorlig.

– Dykkerne forteller oss om hendelser de har opplevd som får det til å gå kaldt nedover ryggen på oss. Det er hendelser som ikke er sammenlignbare med andre yrker vi organiserer, sier han.

Industri Energi anslår at det jobber opp mot 1000 dykkere innaskjærs i Norge.

De jobber med alt fra havbruk til anlegg og rigg. Det er en næring som har vært rammet av mange ulykker opp igjennom årene. En oversikt fra Arbeidstilsynet viser at det har vært 11 dødsfall siden 2007, og går man enda noen år tilbake, er det registrert 34 dødsfall siden 1975.

Lover å stramme regelverket

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier til NRK at det er uholdbart at mange dykkere frykter for livet på jobb.

– Det er også bakgrunnen for at vi har jobbet med regelverksendringer en stund. Vi kommer nå til foreta tre ting. Doble antall tilsyn, stramme til eksisterende regelverk, og utvide regelverket, slik at alle dykkere skal være omfattet av et sikkert og trygt regelverk.

– Det strengere regelverket legges frem rundt juletider, mens utvidelsen av regelverket sendes på høring, og vi tar sikte på at det skal gjelde fra sommeren, sier Hauglie.