Prosjekt Jobbstrategi sikrer ungdom 12 måneders jobb

Informeres om Prosjekt Jobbstrategi. Fra venstre: Pernille Vogt, Norsk Industri, Henrik Solvorn Fjeldsbø, Industri Energi, Johnny Manseth, personalsjef, Astrid Lunde, hovedtillitsvalgt, og Tove Rita Melgård, Fellesforbundet.
Informeres om Prosjekt Jobbstrategi. Fra venstre: Pernille Vogt, Norsk Industri, Henrik Solvorn Fjeldsbø, Industri Energi, Johnny Manseth, personalsjef, Astrid Lunde, hovedtillitsvalgt, og Tove Rita Melgård, Fellesforbundet.

søndag 3. mai 2015

Partene i IA-arbeidet, Fellesforbundet, Industri Energi og Norsk Industri, var den 21.-22.april på besøk i Høyanger hos Hydro, Nyrstar og Safeclean for å lære om Prosjekt Jobbstrategi.

Jobbstrategien er en del av arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv delmål 2. Delmål 2 handler om å få inkludert personer som står utenfor arbeidslivet. Prosjekt Jobbstrategi sikrer ungdommer 12 måneders jobb.

-Målet er at ungdommene i Høyanger og Balestrand etter endt praksis enten får seg jobb, eller at de går videre og tar fagbrev, sier forbundssekretær HMS Henrik Solvorn Fjeldsbø i Industri Energi.

Ungdom som er motivert for å arbeide i industrien, plukkes ut. I Kommunene Høyanger og Balestrand er det ca. 60 ungdommer i alderen 18-30 år som er potensielle deltakere i prosjektet.

 

Følge opp ungdommene

-Ungdommene som skal jobbe fire måneder i hver av disse bedriftene går inn i en modell hvor bedriftene forplikter seg til å følge opp ungdommene. Dette skjer faglig, slik at praksisen kan tilskrives lærekandidatordningen, og sosialt ved at en mentor utnevnes. På sikt er målet at ungdommene får seg fagbrev, sier han.

Nav Arbeidslivssenter er en viktig samarbeidspartner i prosjektet. Både bedriftene og ungdommene som forplikter seg i prosjektet, vil få oppfølging og støtte fra NAV-kontoret og arbeidslivssenteret.

-Det er de tre nevnte bedriftene som sammen med NAV Arbeidslivssenter har satt i gang prosjektet. De visste at mange ungdommer slet med å komme seg inn i arbeidslivet. Dette er virkelig et prisverdig prosjekt, hvor Safeclean, Hydro og Nyrstar viser at de tar samfunnsansvaret sitt alvorlig, sier Fjeldsbø.

Flere mistet jobben

Industrien i Høyanger har i lang tid sikret arbeidsplasser for befolkningen i Høyanger og nærliggende kommuner.

-Siden 2000-tallet har antall arbeidsplasser blitt redusert betraktelig med stengingen av en produksjonshall i Hydro, samt konkursen til Fundo Wheels. Dette førte til at flere mistet jobben, og arbeidstakere som skulle ut i arbeidslivet for første gang slet med å få jobb. Det vil være givende hvis dette prosjektet bidrar til at flere får fast jobb på sikt. Jeg håper at bedriftene lykkes i dette arbeidet, sier han.

Fjeldsbø oppfordrer bedriftene innenfor sine bransjeområder om å vurdere en lignende modell.

-Kanskje kan din bedrift delta. Ta kontakt med ditt lokale NAV-kontor eller NAV Arbeidslivssenter for å høre om det finnes et lignende prosjekt i din kommune, sier Henrik Solvorn Fjeldsbø.