RNNP viser positiv utvikling, men koronakrisen gir nye sikkerhetsutfordringer

Risikonivået i petroleumsnæringen går i riktig retning. Bildet viser Valhall. Arkivfoto: AkerBP
Risikonivået i petroleumsnæringen går i riktig retning. Bildet viser Valhall. Arkivfoto: AkerBP

torsdag 2. april 2020

Risikoen for skader og ulykker i petroleumsnæringen går ifølge Petroleumstilsynets nye RNNP-rapport marginalt i riktig retning. – Men koronakrisen gir nye utfordringer som oljenæringen må være spesielt oppmerksom på, sier forbundssekretær Henrik Solvorn Fjeldsbø i Industri Energi.

Petroleumstilsynet la torsdag fram RNNP-rapportenom risikoutviklingen for skader og ulykker i petroleumsnæringen i 2019. Rapporten viser at risikonivået i petroleumsnæringen i fjor lå på omtrent samme nivå som året før, med en marginal forbedring.

-Vi registrerer at totalindikatoren går i riktig retning, mens enkeltområder viser en svakt negativ utvikling, sier Henrik Fjeldsbø.

Han ber Petroleumstilsynet (Ptil) og oljeselskapene følge spesielt opp de områdene som viser negativ utvikling (som personskade innen boring/brønn, både på flyterigg og faste installasjoner) og iverksette tiltak for snu denne utviklingen.

Og minner samtidig om hvor viktig det er at personskader blir rapportert til NAV. -Alle personskader som er meldepliktige må meldes til NAV. Det er viktig i forhold til eventuell yrkesskadeerstatning, sier han og påpeker det her har vært en markant negativ utvikling på -28 prosent i 2018 og -40 prosent i 2019.

-Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for at dette meldes inn, sier Fjeldsbø.

Viktigere enn noensinne å ha fokus på sikkerhet

Henrik Fjeldsbø, forbundssekretær i Industri Energi.
Henrik Fjeldsbø, forbundssekretær i Industri Energi.

Samtidig understreker Fjeldsbø at den spesielle situasjonen vi er inne i, med koronavirus og svært lav oljepris, gjør det viktigere enn noensinne å følge med på det som skjer innenfor sikkerhet og beredskap i petroleumsnæringen.

-De omfattende smitteverntiltakene, i kombinasjon med et kraftig fall i oljeprisen, er en helt ny situasjon for næringen. Hvis folk som jobber i bransjen nå er bekymret for smitte og i tillegg har tanker preget av usikkerhet rundt jobb og inntekt, så kan risikoen for skader og ulykker øke, advarer Fjeldsbø.

Nye faktorer kan påvirke sinnet til folk

Han viser til at spesielt de strenge karantenebestemmelsene gjør at mange blir frustrert og oppgitt.

-Vi står overfor en situasjon der en rekke nye faktorer kan påvirke sinnet til folk og det psykososiale arbeidsmiljøet. Dette må bransjen og tilsynsmyndighetene være oppmerksomme på. Og vi må finne gode løsninger som gjør at vi raskest mulig kommer tilbake til en normalsituasjon, selv med proaktive smitteverntiltak, sier Fjeldsbø.

Fjeldsbø håper oljebransjen er bedre rustet til å håndtere dagens situasjon enn under sist oljekrise i 2014-16.

-Jeg mener det er spesielt viktig å minne bransjen om at partssamarbeidet mellom ledelse og tillitsvalgte ute i bedriftene må fungere og at bransjen generelt må være spesielt oppmerksom på å ivareta god sikkerhet og beredskap, sier han.

Hovedrapporten finner du på Petroleumstilsynets nettside.