Saksøker Rowan Drilling UK for ulovlige oppsigelser

Rowan Drilling UK gir sine ansatte karakterer ut ifra dette skjemaet. – De ansatte er bare et nummer for bedriften, sier Fraser Knox. (Last ned som pdf under)
Rowan Drilling UK gir sine ansatte karakterer ut ifra dette skjemaet. – De ansatte er bare et nummer for bedriften, sier Fraser Knox. (Last ned som pdf under)

onsdag 12. august 2015

Industri Energi forbereder søksmål mot Rowan Drilling UK etter at åtte britiske arbeidere mistet jobben på norsk sokkel som følge av nedbemanning i Storbritannia, uten varsel eller oppsigelsestid. – På norsk sokkel gjelder norsk arbeidsmiljølov, sier forbundssekretær Fraser Knox.

Rowan Drilling går gjennom tøffe tider på britisk sokkel og har mistet flere kontrakter. Det fører til masseoppsigelser som nå også får følger for britiske arbeidere på norsk sokkel – til tross for at selskapets tre rigger her til lands har lange kontrakter med ConocoPhillips og Lundin.

Riggselskapet, med hovedkontor i Houston, tok nemlig med seg flere britiske arbeidere da de sendte rigger fra britisk sokkel til kontrakter på norsk sokkel. Arbeiderne fikk da et tillegg i kontraktene sine som sier at de er «seconded» til Norge.

Se Rowan Drilling UKs karaktersystem i PDF-format

Kontraktsformen ikke regulert i Norge

Det finnes ingen norsk oversettelse for denne kontraktsformen, som innebærer at arbeiderne er ansatt i selskapets britiske avdeling – men at de har arbeidssted på norsk sokkel og derfor skal få norsk lønn og norske arbeidsvilkår.

Selskapet mener imidlertid at «secondment»-avtalen kan avsluttes med umiddelbar virkning. Arbeiderne kalles dermed tilbake til det britiske moderselskapet, hvor det ikke er noen stilling til dem. I praksis får de dermed sparken med umiddelbar virkning.

– Hovedproblemet er at vi ikke har noe som regulerer denne «secondment»-kontrakter i Norge. Loven sier ikke at de er tillatt eller at de ikke er tillatt, den sier ingenting om dem. Men kontrakten sier at de skal jobbe på norsk sokkel, og slik vi ser det skal alle som jobber på norsk sokkel være omfattet av norsk regelverk. Vi har spilleregler og oppsigelsesfrister å forholde oss til, samme hva kontraktene heter og hvordan de er utført, sier forbundssekretær Gro Losvik.

– Kvitter seg med syke og personer de ikke liker

Fraser Knox
Fraser Knox

– Så langt har åtte britiske arbeidere mistet «seconded»-kontrakten sin. Vi ser dette som avslutning av rettigheter og vilkår i Norge, og mener derfor at norske oppsigelsesregler skal gjelde, sier forbundssekretær Fraser Knox.

Han rister også på hodet av utvelgelseskriteriene til Rowan Drilling UK, som står i sterk kontrast til gjeldende spilleregler i norsk arbeidsliv. I skjemaet arbeiderne evalueres etter, får de karakterer ut ifra fravær fra jobb de siste tolv månedene, disiplinære forhold, kvaliteten på arbeidet de utfører og til slutt ansiennitet.

Ansiennitet, som er hovedkriteriet ved nedbemanning i Norge, får kun betydning i tilfeller der to ansatte får lik poengsum totalt sett. I praksis gir utvelgelseskriteriene selskapet anledning til å kvitte seg med de som har vært syke og personer de ikke liker.

Slagrammet og hjerteinfarktrammet hadde for mye fravær

– Vi har en eldre mann som fikk slag. Han lå seks måneder i koma, men klarte seg. Han har fremdeles lammelser, men har et håp om å komme tilbake til jobben og er fortsatt innenfor de tolv månedene man kan være sykemeldt med full lønn og utvidet stillingsvern etter norske regler. Denne mannen fikk kontrakten sin terminert, sier Knox.

– En annen person fikk hjerteinfarkt på jobb og ble sykemeldt en periode. Da han kom tilbake måtte han blåse i en promillekontroll på heliporten. Den ga utslag, selv om han ikke hadde drukket alkohol. Det viste også blodprøven tatt i etterkant. Men mannen mistet utreisen og fikk lønnet permisjon. Problemet er at dette ble regnet som fravær, og sammen med sykemeldingen han fikk som følge av hjerteinfarktet betydde det at også han fikk kontrakten terminert, sier Knox videre.

Han beskriver situasjonen som skremmende. Andre igjen som tidligere har fått gode tilbakemeldinger for jobben de har gjort, har plutselig fått dårligste karakter når ledere skal vurdere kvaliteten på arbeidet de gjør.

– Etter mitt syn behandler ikke Rowan Drilling UK sine ansatte som mennesker. De bryr seg ikke. De er kun et nummer, sier Knox.

Rundt 20 saker i alt

Man kan ikke røyke hasj i Norge fordi det er lov i Amsterdam, og man kan ikke ilegge dødsdommer fordi det er lov i USA. I Norge gjelder norske lover

Kent Hettervik, nestleder Industri Energi Rowan

Nestleder i Industri Energi Rowan, Kent Hettervik, er sjokkert over hvor dårlig de britiske kollegaene blir behandlet. Han sier at det gjelder langt flere enn de åtte. Trolig er det i alt rundt 20 personer som har mottatt det Industri Energi mener er ulovlige oppsigelser.

– Vi ser også at de blir erstattet med innleide og nye engelske arbeidere som tilsynelatende er gode kompiser med ledelsen på riggen. Det er vennskap og kjennskap som gjelder, sier Hettervik.

Nå forberedes det flere rettssaker, både individuelle og en generell for å få rettens medhold i at arbeidsmiljøloven gjelder for alle som jobber på norsk sokkel. Han syns det er synd at man må møte bedriften i retten på denne måten.

– Hvordan er situasjonen for de norske ansatte i Rowan?

– De er langt mer forsiktige med de norske ansatte. Vi har tre rigger på norsk sokkel, som alle har kontrakter til 2017 og 2018. Vi er derfor heldige, sett i lys av dagens marked.

– Men vi er ikke fornøyd med måten våre britiske kollegaer blir behandlet, og styret i klubben har blitt enig om å sende et krast brev til ledelsen i Houston hvor vi ber dem komme hit og forhandle om hvordan folk skal behandles. Dette holder ikke. Alle har forpliktelser og familie, og alle har loven på sin side. Man skal ikke kunne bli sagt opp på dagen, sier han.

Frykter kontraktsformen vil spre seg

Hettervik frykter også at kontraktsformen skal spre seg, spesielt når tidene snur og selskapene skal manne opp igjen.

– Vi vet at andre selskaper har begynt å se på det, blant annet er det et selskap som gir norske arbeidere som skal jobbe på norsk sokkel kontrakt i Singapore. Dette er et forsøk på å sno seg unna det norske regelverket som vi ikke vil ha noe av.

– Man kan ikke røyke hasj i Norge fordi det er lov i Amsterdam, og man kan ikke ilegge dødsdommer fordi det er lov i USA. I Norge gjelder norske lover, sier han.

Varsler søksmål

Knox og Losvik ferdigstiller nå dokumentene som bestrider oppsigelsene og varsler søksmål mot Rowan Drilling UK. Ifølge arbeidsmiljøloven har de ulovlig oppsagte arbeiderne krav på å stå i stillingen fram til retten har kommet med en dom.

– Når mottar Rowan Drilling UK søksmålet?

– Så snart som mulig. Først må vi sende varsel om søksmål, sier Losvik.