Nikkelverket satser én milliard på ny kobberteknologi

tirsdag 30. juni 2015

Glencore Nikkelverk i Kristiansand får 380 millioner kroner i støtte fra Enova til å delfinansiere et helt nytt elektrolyseanlegg som på sikt kan gjøre verdens kobber- og sinkproduksjon betraktelig mer klimavennlig.

– Det er svært gledelig at Enova besluttet å støtte dette fremtidsrettede prosjektet som vil gi en helt ny teknologiplattform for denne typen produksjon. Dette vil bli verdens mest energieffektive kobberproduksjon, sier administrerende direktør i Glencore Nikkelverk AS, Øyvind Stenstad, i en pressemelding fra Enova.

Nikkelverket produserer i dag rundt 40.000 tonn med kobber i året. Men teknologien produksjonen er tuftet på er både gammel og arbeidsintensiv – og lar seg i liten grad effektivisere.

Over 30 prosent mindre energi

Derfor har Glencore utviklet en ny og innovativ teknologi. Teknologien har blitt testet i et mindre pilotanlegg i Kristiansand siden 2012. Nå ønsker Glencore å ta den i bruk i et fullskala demonstrasjonsanlegg som skal ha kapasitet til å produsere like mye kobber som bedriften gjør i dag, men med over 30 prosent mindre energi.

Det betyr at energibruken reduseres med hele 35 GWh, tilsvarende strømforbruket til 1.750 norske boliger. Grunnen til at Enova vurderer det som riktig å gå inn med 380 millioner kroner i prosjektet, er likevel potensialet teknologien har internasjonalt.

Kan bli ny internasjonal standard

– Spredningspotensialet gjør dette til et kjempespennende prosjekt. Anlegget er planlagt som visningsanlegg både innad i Glencore og overfor andre aktører. Om resultatene svarer til forventningene, er sjansen god for at denne teknologien blir standard innenfor Glencore-konsernet, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, i meldingen.

Internasjonalt kan teknologien potensielt bidra til energireduksjoner i størrelsesorden 7 TWh per år innenfor sink- og kobberproduksjon i Glencore-konsernet alene. Det vil igjen gi reduksjoner i årlige CO2-utslipp på mellom 3,5 og 4,0 millioner tonn – tilsvarende 6 til 8 prosent av det samlede norske CO2-utslippet i 2014.

Færre arbeidsplasser

I tillegg til Enovas tilskudd, går Glencore selv inn i prosjektet med rundt 600 millioner kroner. Til Fædrelandsvennen sier Stenstad at selskapet har jobbet med prosjektet i ni år. Går alt etter planen, starter byggingen av demonstrasjonsanlegget i 2017. Byggeperioden vil være på rundt tre år.

Den nåværende kobberproduksjonen vil fortsette som normalt under hele byggeperioden. Når anlegget står ferdig, tidligst i 2020, vil bemanningen reduseres fra dagens 40 til om lag 10 personer, heter det videre.

– Den nye produksjonen vil være så automatisert som overhode mulig, noe som betyr at vi kan redusere arbeidskraften. Samtidig vil det være behov for ekstra arbeidskraft i forbindelse med detaljplanlegging og bygging av demoanlegget, sier Stenstad til avisen.

Enova-støtten er så stor at det kreves godkjenning fra EFTAs overvåkingsorgan ESA.