Sett Mahdi og andre fanger fri NÅ

Forbundsleder Leif Sande overrakte prisen til Jailia al-Salman
Forbundsleder Leif Sande overrakte prisen til Jailia al-Salman

onsdag 17. juni 2015

-Vi krever at myndighetene i Bahrain setter Mahdi Abu Dheeb og andre samvittighetsfangene fri umiddelbart. Regimet i Bahrain må tillate folk å ytre seg fritt uten å risikere liv og helse, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Det var under utdelingen av Arthur Svennson prisen 2015 til leder Mahdi Abu Dheeb og nestleder Jailia a–Salman i Bahrain Teachers Association at Sande kom med dette kravet. Madi kunne ikke være til stede på grunn av at han er fengslet i Bahrain

Sande fikk kontant støtte av Amnesty International ved Shane Enright, og President Fred Van Leeuwen i Education International. Begge organisasjonene arbeider på hver sine måter mot Bahrain, hvor de krever respekt for menneskerettigheter, ytringsfrihet og retten til å organisere seg i uavhengige fagforeninger.

Fritt vilt

Sande tegnet også et dystert bilde av situasjonen for fagorganiserte over hele verden.

-De fleste av dem som torturerer og dreper våre kamerater går fri. De blir aldri stilt til ansvar. Fagforeningsfolk rundt om i verden er fritt vil. Og det finner vi oss ikke i. Dette må det bli en slutt på, sier han.

Prisvinner Jaila an-Salman poengterte sterkt i sin takketale at BAT trenger all den støtte de kan få, både fra internasjonal fagbevegelse, FNs menneskerettighetsråd, og andre relevante organisasjoner. Hun appellerte også til statssekretær Morten Høglund i UD som var til stedeom at Norge tar kontakt med myndighetene i Bahrain for å bedre forholdene.

-Jailas historie har gjort dypt inntrykk på meg. I den grad vi kan gjøre noe direkte mot myndighetene i Bahrain, skal vi se på hvilke muligheter som finnes. Ellers må jeg si at menneskerettigheter står høyes på vår agenda, og vi arbeider tett med FNs menneskerettighetsråd i Geneve, sier han.

Statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet (UD) ble utfordret av Jalila til å kontakte myndighetene i Bahrain.
Statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet (UD) ble utfordret av Jalila til å kontakte myndighetene i Bahrain.

Rystende

Forholdene er rystende i Bahrain. Etter generalstreiken i 2011, hvor demonstrantene krevde demokratiske reformer og forbedringer i utdanningssystemet, straffet regimet dem hardt. Nærmere 50 mennesker ble drept, og 1000 såret. Mer enn 1600 aktivister ble fengslet, 4000, av dem 140 lærere mistet jobben sine fordi de hadde deltatt i demonstrasjonene.

Shane Enright i Amnesty er klar på at kampanjer og grasrotengasjement virker.

-Vi krever at alle samvittighetsfanger frigis, og Amnesty kan også bidra til å mobilisere folket i Bahrain. Alle gode krefter må ga sammen for å få til endring. Vi gir oss aldri, og det skal myndighetene i Bahrain vite. De ansvarlige for tortur og brudd på menneskerettighetene må stå til ansvar for sine handlinger, sier han.

Trussel

Sterke fagforbund har alltid blitt sett på som en trussel av autoritære regimer, poenger van Leeuwen.

-Jeg har flere ganger satt meg ned med utdanningsministeriet i Bahrain, og de har lovet bod og bedring hver gang. De har også vist meg fine planer for hvor bra de driver utdanningsinstitusjonene. Dessverre er det bare prat. DE gjør tvert i mot som de sier. Unge mennesker fortjener bedre. De trenger gode lærere hvor de kan lære fritt til beste for fremtiden i Qatar, sier han.