Skuffende at regjeringen trekker iskanten lenger sør

Forvaltningsplanen må bidra til økt letevirksomhet i nord, mener Industri Energi. Arkivfoto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
Forvaltningsplanen må bidra til økt letevirksomhet i nord, mener Industri Energi. Arkivfoto: Ole Jørgen Bratland, Equinor

fredag 24. april 2020

Industri Energi er skuffet over at iskanten trekkes noe lenger sørover, men mener samtidig at den ferske forvaltningsplanen for Barentshavet støtter opp om de lange linjene i ressurs- og forvaltningspolitikken.

Den reviderte forvaltningsplanen for Barentshavet ble lagt fram av regjeringen fredag.

I planen setter regjeringen en klar grense for petroleumsaktivitet der det er 15 prosent isfrekvens. Grensen skal gjelde inntil Forvaltningsplanen blir oppdatert, tidligst i 2024.

Den nye grensen for iskanten berører i liten grad allerede åpnede områder og får ikke konsekvens for noen tildelte lisenser.

– Vi er selvsagt skuffet over at iskant-grensen trekkes lenger sør, men vi har lenge innsett at grensen for iskanten ikke kom til å bli dynamisk, men politisk bestemt. Det viktigste framover er at det skapes en bred enighet om rammene for olje- og gassnæringen, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Han mener innholdet i forvaltningsplanen legger til rette for at det blir et solid flertall på Stortinget som vil støtte opp om den langsiktige ressursforvaltningen av havområdene i nord.

-Forvaltningsplanen er ingen verneplan og en politisk enighet rundt forvaltningsplanen må utløse en 25 konsesjonsrunde som vil være viktig for å skape nye arbeidsplasser i Norges største næring, sier Alfheim.