Slik ble resultatene av årets mellomoppgjør

torsdag 25. juni 2015

Forhandlingene om årets mellomoppgjør i oljerelatert virksomhet har vært vanskelige. Samtidig går store deler av fastlandsindustrien godt. – Vi har hatt moderate krav og tar ansvar, sier nestleder i Industri Energi, Terje Valskår.

– Dette er et solidarisk oppgjør der vi prioriterte de lavtlønte og likelønn, og opprettholder kjøpekraften. Det er viktig for oss, og i tråd med vedtaket i LOs representantskap, sa LO-leder Gerd Kristiansen om resultatet etter å ha kommet til enighet med NHO om en ramme på 2,7 prosent for årets mellomoppgjør i mars.

Denne rammen var også utgangspunktet da Industri Energi gikk i forhandlinger med Norsk olje og gass og Norges Rederiforbund i mai.

– Det var vanskelige forhandlinger, med utgangspunkt i bransjer som beskriver seg selv som i krise. Arbeidsgiverorganisasjonene mente at det ikke var rom for lønnstillegg, og krevde nulloppgjør, sier nestleder i Industri Energi og ansvarlig for tariffavdelingen, Terje Valskår.

2,5 prosent i sokkeloppgjøret

Utpå kvelden 7. mai, etter to dager med forhandlinger, kom Industri Energi og Norsk olje og gass til enighet om mellomoppgjøret for medlemmer innen operatør, boring og forpleining på faste installasjoner. Forbundsleder og forhandlingsleder Leif Sande beskrev det som et moderat oppgjør som på en god måte signaliserte alvoret som oljebransjen er inne i.

Det ble gitt et generelt tillegg på 5.500 kroner, som gjennomføres for alle i gruppen fra 1.6.2015. Ansatte innen boring og forpleining fikk et ytterligere tillegg på 4.402 kroner som kompensasjon for mindre lønnsutvikling sammenlignet med ansatte i operatørselskaper i 2014.

Før dette beløpet utbetales reduseres det med verdien av det opprykket boredekksarbeidere og renholdsoperatører får når de tar fagbrev. Dette opprykket er i snitt beregnet til 506 kroner. Det utbetalte tillegget blir derfor 3.896 kroner.

– Akseptert av hensyn til situasjonen

Nattillegget økes med 50 øre til 67,50 kroner, og tiden for konferansetid med kroner 1,50 til 86,50. Helligdagstillegget økes med 20 kroner til 1.900 kroner. Summen av tillegg, overheng, ansiennitetsutvikling og lavlønnstillegg fra den sentrale delen av oppgjøret utgjør dermed 2,5 prosent for gruppen. Dette er 0,2 prosent mindre enn den sentralt beregnede rammen.

– Derfor har vi tatt inn en klausul som sier at vi har akseptert oppgjøret av hensyn til den situasjonen oljebransjen nå er inne i, selv om det er 0,2 prosent lavere enn det som reguleringsklausulen vår er basert på. Om lønnsveksten i samfunnet blir på 2,7 prosent vet vi enda ikke, det kan godt tenkes at den blir lavere, sa Sande.

I protokollen anmoder partene at bedriftene ikke svekker lærlingeinntaket i omstillingsprosessene næringen nå er inne i.

Samme ramme til oljeservice

På formiddagen tirsdag 12. mai kom Industri Energi og Norsk olje og gass til enighet i forhandlingene om mellomoppgjøret for forbundets 2.400 medlemmer innen oljeservice på sokkelen. Rammen er på 2,5 prosent, tilsvarende mellomoppgjøret for operatør, boring og forpleining.

På grunn av ulike overheng og ulik ansiennitetsutvikling er resultatet imidlertid noe annet, og det gis et generelt tillegg på 5.160 kroner. Bore- og forpleiningsansatte fikk per 1.1 og 1.6 til sammen tillegg på 11.913 kroner, og ansatte i operatørselskaper 9.583 kroner. Ansatte innen oljeservice får dermed et lønnstillegg i år som minst er på linje med det ansatte i bore-, forpleinings- og operatørselskaper fikk samlet på disse to datoene.

Nattillegget økes med 1 krone, og helligdagstillegget økes med 20 kroner

– Rammen for oppgjøret på 2,5 prosent er 0,2 prosent lavere enn den sentralt beregnede rammen for lønnsveksten i samfunnet for øvrig. Det er et moderat oppgjør som signaliserer alvoret oljebransjen er inne i, og de 0,2 prosentene vi har gitt avkall på får vi heller ta igjen neste gang, kommenterte forhandlingsleder Leif Sande.

Ville ikke gi én krone

Industri Energi, Safe og DSO kom til enighet med Norges Rederiforbund på overtid natt til torsdag 25. juni.
Industri Energi, Safe og DSO kom til enighet med Norges Rederiforbund på overtid natt til torsdag 25. juni.

Det var med samme forventninger Industri Energi gikk i forhandling med Norges Rederiforbund om flyteriggavtalen morgenen torsdag 21. mai. Kravet hadde utgangspunkt i frontfagoppgjøret mellom LO og NHO, og resultatet av de påfølgende forhandlingene med Norsk olje og gass.

Men Rederiforbundet var ikke villig til å gi én krone til forbundets 5.500 medlemmer på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på sokkelen.Klokken 18 ble det brudd i forhandlingene.

– Norges Rederiforbund valgte en helt annen konfrontasjonslinje, og er tydelig presset av sine utenlandske eiere, kommenterte forhandlingsleder Leif Sande etter bruddet. Også SAFE og DSO brøt forhandlingene med Rederiforbundet.

Unngikk streik på flyterigg

Som følge av bruddet sa Industri Energi opp flyteriggavtalen 22. mai, med utløpsdato 5. juni. Industri Energi meldte samtidig plassoppsigelse for 1.346 medlemmer fordelt på 17 innretninger og 22 selskaper på norsk sokkel. 18. juni fulgte forbundet opp og meldte plassfratredelse for 379 medlemmer fordelt på fire innretninger og åtte bedrifter på norsk sokkel.

Men det ble ingen streik. Partene kom til enighet på overtid klokken 02.00 natt til torsdag 25. juni. For tariffert personell gis et tillegg på 1 prosent. For gruppen individuelt avlønnede i den enkelte bedrift gis et lønnstillegg innenfor en minimumsramme på 1 prosent. Ingen får mindre enn 5.500 kroner, feriepenger inkludert. I snitt gir dette et generelt tillegg på 7.200 kroner.

På grunn av overheng og ansiennitetsutvikling for fjoråret utgjør resultatet sammen med årets tillegg en ramme på 2,33 prosent. Minstelønnssatsene i alle gruppene økes med minimum 5.500 kroner i året, feriepenger inkludert. Nattillegget økes med 1 krone og helligdagstillegget med 20 kroner.

– Dette er et akseptabelt oppgjør. Selv om vi ikke nådde helt opp, viser vi at vi tar ansvar i den situasjonen næringen er i. Vi er glad for at Norges Rederiforbund kom oss i møte denne gangen og ga oss et akseptabelt oppgjør. Dette er i tråd med Norsk olje og gass sitt oppgjør, kommenterte forhandlingsleder Leif Sande.

3,1 prosent til elektrokjemisk

I fastlandsindustrien gikk det fredeligere for seg. Onsdag 6. mai kom partene i elektrokjemisk bransje i mål. Resultatet var en økning i minstelønnen fra 161 kroner til 165,99 kroner (37,5 timer). Dette er en økning på 3,1 prosent, noe som tilsvarer de siste års lønnsutvikling i bransjen. Skift-, overtids- og overgangstillegget økes også med 3,1 prosent.

– I tillegg kommer lokale forhandlinger. Landbasert industri går ganske godt, og en svak krone sikrer bedriftene bedre inntekt i form av valutagevinster, sier Terje Valskår.

Innen kjemisk teknisk område viste arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri til at man sliter i flere markeder. Forhandlingsklausulen hadde utgangspunkt i veksten for gjennomsnittlig industriarbeiderlønn året før, som var på 3 prosent.

– Vi hadde forventninger til en regulering mer i tråd med forhandlingsklausulen, men ble møtt med tilbud om null kroner. I tillegg til regulering av skiftsatser i henhold til formel, ble resultatet en regulering av minstelønn på i overkant av 1 prosent. Vi var ikke fornøyd, men tok oppgjøret til etterretning, sier Valskår.

Tøffe tider i flere bransjer

Det er ført reguleringsforhandlinger på flere overenskomster. Dette er ikke året for de store justeringer, men forventingen om å lande på et resultat i tråd med forutsetningene til LO/NHO legger føringer. De fleste overenskomstene til Industri Energi er minstelønnsoverenskomster, slik at det skal foretas lokale forhandlinger på lønn.

Les også: 1,75 kroner til tariffområder med 90 prosent av industrilønn

Vaskeri- og renseriområdet er omfattet av en normallønnsoverenskomst, og har dermed ikke lokale forhandlinger. Dette er også et lavlønnsområde, slik at de får del i lavlønnstillegget fremforhandlet av LO/NHO. Oppgjøret er gjennomført i tråd med bestemmelsene i overenskomsten og ga et resultat, inkludert lavlønnstillegget og garantibestemmelse, på kr. 6,37.

Oppgjøret for farmasøytisk industri ble heller ikke det store. Utfordringer for deler av bransjen ble tatt hensyn til og selv om det er en forhandlingsmulighet på minstelønn, ble denne ikke regulert i år. Skiftsatser ble regulert i tråd reglene. Nå er det opp til de lokale parter å forhandle lønn. Denne gruppen har imidlertid større muligheter i de lokale forhandlingene.

Tre prosent mer i minstelønn for sjømat

I forhandlingene med Sjømat Norge, tidligere Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, kom Industri Energi til enighet om en justering av minstelønn på tre prosent for medlemmene innen fiskemel og fiskefôr.

Glass og Keramisk industri er også en lavlønnsbransje og satsene i overenskomsten ble dermed regulert med 1,75 kroner.

Lokale forhandlinger

– Så langt er det ikke gjennomført veldig mange lokale forhandlinger, men resultatene av de vi kjenner viser relativt moderate oppgjør og ligger i området 2,3 til 2,9 prosent, sier Valskår.