Svertekampanje etter elendig resultat i Rikslønnsnemda

fredag 27. februar 2015

Det lekkes taushetsbelagte opplysninger fra drøftingene under meklingen som kun kan ha til hensikt å sette medlemmene opp mot forbundet – opplysninger om tilbud som aldri ble skriftlig fremlagt.

De tillitsvalgte i vaskeri og renseribransjen sitt ønske om å få bedre kontroll med den omfattede innleiekulturen i bransjen er blitt møtt med skjulte trusler om mer overtid, mer skiftarbeid, og en «splitt og hersk-strategi» man skal lete lenge etter.

Konsernledelsen i landets største vaskerikonsern Nor-Tekstil har de siste ukene vært på «misjonsferd» rundt til sine lokale avdelinger.

  • Allmannamøter har flere steder blitt avholdt uten at de tillitsvalgte har vært informert om innholdet i møtene på forhånd – stikk i strid med Hovedavtalens § 9-9.
  • Industri Energi opplever at forbundet blir forsøkt svertet av arbeidsgiverrepresentantene fra Nor-Tekstil, blant annet ved at all «skyld» for det dårlige oppgjøret i bransjen i fjor blir lagt over på oss. Dette fra en arbeidsgiver som selv var part i forhandlingene og som nektet de vaskeriansatte et varig lønnsløft.
  • Det er flere steder lekket taushetsbelagte opplysninger jf. (arbeidstvistlovens § 23) fra drøftinger mellom partene i meglingen som pågikk forut streiken- opplysninger om skyhøye tilbud som aldri ble fremlagt skriftlig eller i en skisse fra meklingsmannen.
  • Tillitsvalgte blir forelagt delvis ferdigskrevne protokoller om fortsatt utstrakt bruk av innleie fremfor faste ansatte som de føler seg bondefanget til å skrive under.

«Takk for sist»

Dette skal tydeligvis være «takk for sist» for en lovlig streik og de tillitsvalgtes aktivitet for å begrense bruken av ulovlig innleie. Vi gir oss imidlertid ikke av den grunn. Industri Energi har allerede varslet en storstilt satsing og fokus på lønns- og arbeidsforholdene til de ansatte innen vaskeri og renseribransjen i Norge.

Krever økte sentrale tillegg

Industri Energi reagerer meget sterkt på at Rikslønnsnemnda i desember i fjor, som følge av tvungen lønnsnemnd i bransjen, kun tilgodeså vaskeri- og renseribransjen med et tillegg på 2 kroner timen, og kalte det for en hån mot lavlønte vaskeri- og renseriansatte.

Forbundsleder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi krevde under LOs representantskap 17. februar i år økte sentrale tillegg til vaskeriansatte og andre lavlønnsgrupper, et tillegg som bør utgjøre det samme som andre grupper forhandler frem lokalt.

Oppvask med vask og rens i Norge

Sammen med våre dyktige tillitsvalgte skal vi fortsette kampen mot unødig bruk av innleie og for fast ansettelse.

Vi gir oss aldri i kampen for en trygg og god arbeidshverdag.

Nok er nok. Vi oppfordrer alle i vask og renseribransjene om å organisere seg i Industri Energi. Sammen er vi sterke. Meld deg inn her.