Starter synlighetskampanje mot sosial dumping

fredag 11. januar 2019

Industri Energi starter i disse dager en synlighetskampanje mot sosial dumping på norsk sokkel. – Vi trenger tips hvis folk mistenker at det foregår sosial dumping på sokkelen, sier Bjørn Erik Poppe Thorsen som leder Inspektoratet i Industri Energi.

Osa kampanje mot sosial dumping
-Vi starter nå en synlighetskampanje mot sosial dumping på sokkelen, opplyser Bjørn Erik Poppe Thorsen i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen.

Aktiviteten i olje- og gassindustrien er for full fart på vei opp, og da trengs det flere folk. I økende grad hentes folk gjennom bemanningsbyrå i utlandet, noe som gir økt potensial for sosial dumping.

– Vi ser stadig tilfeller der folk offshore får for lav lønn. I de fleste tilfeller gjelder dette utenlandske arbeidere som er hentet inn for kortere oppdrag. Og det er særlig innenfor oljeservice vi finner sosial dumping, sier Bjørn Erik Poppe Thorsen.

Han er sikker på at det foregår mer sosial dumping på sokkelen enn Industri Energis fire inspektører alene klarer å avdekke. – Vi kan ikke være overalt hele tiden. Derfor er vi avhengig av å få tips, sier han.

Forbundet har nå trykket opp t-skjorter som inspektørene skal bruke når de er offshore og som skal deles ut til medlemmer som vil bidra til å spre budskapet. På baksiden av t-skjortene er det QR-kode til en nettside der folk anonymt kan gi tips hvis de mistenker sosial dumping.

-Vi trenger hjelp fra medlemmene våre. Og det er bedre å gi beskjed en gang for mye enn en gang for lite. Alle tips skjer anonymt, sier han.

Poppe Thorsen slår fast at de beste måten å bekjempe sosial dumping på er gjennom tariffavtaler og ordnede forhold. -Derfor har OSA-Inspektoratet også fokus på å opprette tariffavtaler i bedrifter som ikke har det på plass ennå, sier han.

Nyheter
  • Full seier mot Trinity i sak om lønn i oppsigelsestid – igjen

    Industri Energi har over lengre tid kjempet for at 17 av våre medlemmer skal få det de har krav på etter å ha blitt sagt opp fra cateringselskapet Trinity Nordic. Først vant vi i Stavanger tingrett høsten 2017. Så anket selskapet. Nå har vi vunnet igjen, i Gulating lagmannsrett.

  • Hvem fortjener årets organisasjonspris?

    Industri Energi er også i år på jakt etter kandidater til Organisasjonsprisen. Fram til 1. oktober kan du nominere noen du synes har gjort en god jobb for forbundet.