Sterkt engasjement mot utflagging av Lano-fabrikken

Aksjonsleder Eivind Torvik. Foto: Jarle Vines
Aksjonsleder Eivind Torvik. Foto: Jarle Vines

lørdag 2. april 2016

Flere hundre trosset lørdag regnbygene og møtte opp for å vise støtte til de ansatte ved Ello i Kristiansund. Orklas planer om å flagge ut den 116 år gamle overskuddsbedriften til Sverige har skapt reaksjoner både lokalt og nasjonalt.

– Ello har vært en viktig hjørnesteinsbedrift i Kristiansund i over 100 år. Kommunen er sterkt rammet av nedgangstiden i oljeindustrien og har mistet sykehus og politidistriktets hovedkontor. Her må Orkla ta sitt samfunnsansvar. Utflagging er ikke akseptabelt, sier aksjonsleder Eivind Torvik.

Industri Energi Møre og Romsdal er blant dem som har engasjert seg kraftig i saken, og Facebook-gruppen Ikke flagg ut Lanoungen hadde på markeringsdagen nesten 3600 likerklikk.

 

Utflagging vil svekke Orklas omdømme

Stort oppmøte på Kongens plass i Kristiansund. Foto: Jarle Vines
Stort oppmøte på Kongens plass i Kristiansund. Foto: Jarle Vines

Torvik er leder i Sunndal kjemiske fagforening. Foreningen hadde i anledning lørdagens markering satt opp buss for at flere skulle ha mulighet til å stille på arrangementet.

­­­- Det er viktig å vise solidaritet og stå opp for de ansatte på Ello. Samtidig vil vi synliggjøre at Orkla og de merkevarene som er bygd opp i Kristiansund, taper voldsomt ansikt om produksjonen flagges ut, påpeker Torvik.

Tirsdag 29. mars gikk styret i Orkla inn for å legge ned to andre fabrikker i Norge; Idun-fabrikken i Rygge og Gimsøy Kloster i Skien, som blant annet produserer Tomtegløgg og Fun Light.

– Dette er forferdelig. Det er ikke rart at mange med glede stiller opp på en lørdag for å markerestøtte til de Ello-ansatte. Det er viktig å støtte hverandre. Vi vet jo ikke hvem som blir neste, påpeker Torvik.

Under markeringen stilte ansatte på den nedleggingstruede fabrikken med kaffe og vafler til de oppmøtte.

Krever møte med næringsministeren

Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap), nestleder Frode Alfheim i Industri Energi og hovedtillitsvalgt Unni Garberg i Industri Energi på Ello. Foto: Jarle Vines
Stortingsrepresentant Else-May Botten (Ap), nestleder Frode Alfheim i Industri Energi og hovedtillitsvalgt Unni Garberg i Industri Energi på Ello. Foto: Jarle Vines

Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi holdt appell under markeringen og er fornøyd med oppmøtet og støtten som er vist fra lokalbefolkningen, andre fagforeninger, industri- og offshorearbeidere og andre LO-forbund.

– Det er et felles krav fra de oppmøtte om at Orkla må ta samfunnsansvar og fortsette produksjonen i Kristiansund, forteller Alfheim ettermarkeringen.

Det var også appeller fra klubbleder Unni Garberg for Industri Energi på Ello, ordfører Kjell Nergaard i Kristiansund, LO-sekretær Are Tomasgard, stortingsrepresentant Else-May Botten (AP) og stortingsrepresentantOskar Grimstad (Frp).

LO har bedt næringsminister Monica Mæland (H) om et møte omEllo. Næringsministeren var invitert til markeringen, men takket nei til å stille. Oskar Grimstad (Frp), som er medlem av næringskomiteen på Stortinget, var derimotpå plass.

Sande taler i Kristiansund 1. mai

Endelig vedtak om Ellos framtid skulletas i styret til Orkla Home & Personal Care den 2. mai, men avgjørelsen er framskyndet til 21. april. Industri Energi og de lokale tillitsvalgte følger prosessen fram mot avgjørelsen tett.

Forbundsleder Leif Sande kommer selv til Kristiansund for å holde 1. mai-tale og vise støtte til de Ello-ansatte.

Ello er i dagdenstørsteprodusenten av produkter til personlig pleie i Norge. Det er en modernefabrikk somproduserer kjente merker som Lano, Solidox, Lypsyl, Define, Sterilan og Dr Greve. Les mer om de Ello-ansattes kamp her.