Samarbeid mellom ledelsen og fagforeningen var avgjørende for at Hydro Husnes ikke ble lagt ned

onsdag 13. april 2016

På Styrke-konferansen i Haugesund fortalte hovedtillitsvalgt Ørjan Normann og administrerende direktør Per Øyvind Sævartveit en bevegende historie om hvordan godt samarbeid reddet Hydro Husnes fra nedleggelse.

Sommeren 2008 var alt gull og glitter på Hydro Husnes. Men i løpet av et drøyt halvår kom finanskrisen som troll ut av eske og aluminumsprisene falt til bunnivå. Gode inntektstall snudde til minus og det gikk så langt at bedriften ble nedleggingstruet.

– Som fagforeningsleder er er jeg også ansatterepresentant i styret. Jeg var enig i vedtaket om å stenge ned B-hallen. Men vi var veldig nær ved å stenge A-hallen også, og det vil si alt sammen. Det var tungt å være med på avgjørelsen. Men nå i ettertid når vi ser at vi berga bedriften, er det helt greit, sier tillitsvalgt Ørjan Normann.

Tror på varme i alle ovner

Det var tidligere kommunikasjonssjef i Industri Energi, Martin Steen, som ledet samtalen. Han sto selv på taket av den kilometerlange B-hallen våren 2009 og så at snøen ble liggende for første gang i smelteverkets lange historie.

– Det var tårer i øynene dine da du knuget på en snøball som du har samlet opp fra taket, sa han til tillitsvalgt Ørjan Normann.

B-hallen på Hydro Husnes er fortsatt stengt, men Normann håper å se varme i alle ovnene.

– Jeg kommer tilbake hit når vi har fått startet B-hallen. Vi i aluminumsindustrien har ambisjoner om å øke veldig mye, sier han.

Normann la sterk vekt på at samarbeid med ledelsen var viktig for å komme gjennom krisen. De er ofte uenige, men blir enige når det teller som mest, forteller han.

– Det er utrolig viktig for tillitsvalgte å sette seg inn i hvordan bedriftsledelsen tenker. Dette utgjør halvparten av forhandlingene, sier Normann.

 

Risikoprosjekt

Historien er et godt eksempel på hvordan den norske modellen fungerer på sitt beste i tøffe tider.

– Å få til det samarbeidet med Ørjan var en enorm styrke, både på et personlig plan og rent forretningsmessig. Man opplever jo en slik slituasjon som veldig sårbart, sier administrerende direktør Sævartveit.

Men han har også historier om at det ikke er en selvfølge med en så god tone mellom ledelse og fagforening.

– Flere i mitt miljø skryter om hvordan de skjærer gjennom med beslutninger. For en administrerende direktør er det et risikoprosjekt å legge seg på en samarbeidslinje. Man kan bli oppfattet som ettergivende, sier han.

Han forteller at i utlandet kan holdningene mellom fagforening og ledelse være mye steilere enn i Norge. Å forklare de norske modellen for franske Rio Tinto, som da eide halve bedriften, var en utfordring.

– De fikk etterhvert et inntrykk av at på Husnes, der forstår hele organisasjonen hvordan situasjonen er. En av de franske representantene sa at han opplevde den gjensidige tilliten som veldig befriende, sier Sævartveit.

Understreker at det er en lagseier, og takker de ansatte spesielt

Den gode samarbeidet med mellom ledelsen og fagforeninga på Husnes var avgjørende, men Ørjan Normann er opptatt av å understreke at dette var en seier spilt frem av et stort og bredt lag.

– Hydro sin ledelse, Industri Energi sentralt, LO, de tillitsvalgte i Hydro-systemet (spesielt Billy Fredagsvik og Sten Roar Martinsen) og mange fler har en stor del av æren, sier den hovedtillitsvalgte, og understreker:

– Allikevel, den største æren skal alle våre ansatte ha. Ingen har kjent frykten for nedleggelse så hardt på kroppen som dem. Å likevel stå på 100 prosent for bedriften fortjener den ytterste respekt!