Stortinget ga marsjordre om å få opp aktiviteten på sokkelen

lørdag 11. april 2020

Leder i Industri Energi Frode Alfheim mener det nå er opp til regjeringen å ta fatt i tiltakene som Konkraft har foreslått for å få opp aktiviteten på norsk sokkel. – Marsjordren fra Stortinget er ikke til å misforstå, sier han.

DJI_0041
Flertallet på Stortinget mener det er nødvendig å holde aktiviteten i oljeindustrien oppe. Illustrasjonsfoto: Equinor

Stortinget behandlet denne uka kontantstøtte til et næringsliv som er hardt rammet av koronakrisen og smitteverntiltakene som har fulgt. Tiltakene er i stor grad for å avhjelpe de små og mellomstore bedrifter som over natten fikk aktiviteten ned mot null.

De som håpte at pakken skulle løse utfordringer for olje- og gassvirksomheten ble nok skuffet. Men dette var ingen overraskelse. Regjeringen sa tydelig ifra da de la frem sitt forslag at dette skulle de komme tilbake til. Men flertallet i Stortinget benyttet anledningen til å si klart ifra om at det ikke er noen tid å la gå til spille i påvente av tiltak som skal avhjelpe det som kan bli en bråstopp.

-Nå har Stortinget tydelig sagt ifra om at man frykter at viktige investeringsprosjekter blir skjøvet ut i tid. Dette vil ha betydning både innenfor olje- og gassindustrien men kanskje enda mer innen leverandørindustrien. Allerede uken før påske mente flertallet i Stortinget at det er avgjørende å holde aktiviteten oppe gjennom krisen. Det håper vi inderlig at regjeringen lytter til, sier Frode Alfheim.

Sterkere samen når det gjelder

I ukene som har gått har offshorenæringen og leverandørindustrien møtt utfordringer både i forbindelse med koronakrisen og oljeprisfallet.

-I en slik situasjon er det viktig at myndighetene reagerer riktig og raskt, sier Frode Alfheim.

Mandag uttalte Alfheim at myndighetene nå har en gyllen anledning til å få igang ny aktivitet på sokkelen.

Han viser til arbeidet Industri Energi har gjort i Konkraft. En arena hvor både Fellesforbundet og LO deltar sammen med NHO, Norsk Industri, Norsk olje og gass og Rederiforbundet.

-I et sterkt samarbeid på både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden så får vi regjering og Storting til å lytte. Det er noe vi aldri ville klart alene. Det er en erkjennelse som er viktig å ha i krise. Det er sterkere sammen som gjelder hele tiden, sier forbundslederen.

Konkraft-partnerne foreslo nylig en rekke målrettede tiltak for å få i gang prosjekter som vil bidra til å holde hjulene i oljeindustrien i gang og skape ny aktivitet.

Opp til regjeringen nå

-Dette er tiltak som vil utløse masse arbeid i hele verdikjeden fra boring, til verkstedene, baser, oljeservice og produksjon. Og det vil gi prosjektorganisasjonene i oljeselskapene nye planer å jobbe med, sier Alfheim.

Det er nå opp til regjeringen å lytte til forslagene som har kommet.

-Det er viktigere enn noensinne å komme med tiltak slik at Norges største næring ikke stoppe mer opp enn hva som er nødvendig, sier forbundslederen.

Nyheter