Suksess for rettighetsforedrag

Forbundssekretær Christopher Birknes
Forbundssekretær Christopher Birknes

onsdag 6. mai 2015

150 personer meldte seg på Industri Energis gratisforedrag i Stavanger om rettigheter i forbindelse med nedbemanninger og regelverket om likebehandling for innleide. Nå planlegges nye foredrag oppover kysten.

Å miste jobben kan likestilles med å miste noen i nær familie

Spesielt traff foredraget om rettigheter ved nedbemanning 21. aprilen nerve, både blant medlemmer og ikke-medlemmer. Alle var velkomne.

Over 100 personer møtte opp, og foredraget måtte flyttes fra Industri Energi sine lokaler i Kongsgata i Stavanger til Folkets Hus for å gi plass til alle.

– Det er tydelig at det er et høyaktuelt tema, spesielt innen oljebransjen. Mange hadde enten blitt sagt opp eller fryktet for jobbene sine på grunn av nedbemanningsprosesser i bedriften de jobber i, sier forbundssekretær Christopher Birknes.

Hovedbudskapet

– Temaer vi så på var: Når er det lov med nedbemanning? Hva er prosessen når man mottar oppsigelse? Når og hvor kan man klage? Har man tariffavtale eller ei? Skal ansiennitetsprinsippet brukes? Og hva kan Industri Energi tilby av hjelp, sier han.

– Og så er det viktig å fortelle at det å miste jobben er en enorm påkjenning for den enkelte. Det kan faktisk likestilles med å oppleve å miste noen i nær familie. Man kan få samme reaksjon, sier Birknes.

Oppsigelsesregler

Når er det lov å si opp ansatte?

– Når bedriftseierne ønsker å tjene mer penger.

Hvem kan bedriften si opp?

– Det skal være en saklig oppsigelse, og det er mange vilkår. Det skal for eksempel ikke være andre ledige stillinger i bedriften den som sies opp kunne ha gått inn i. Har man tariffavtale skal ansiennitetsprinsippet gjelde. En som har jobbet ti år skal ikke miste jobben før en som har jobbet i bedriften i fem år. Sosiale hensyn, som at man er eneforsørger eller har et sykt barn eller barn med funksjonshemning, skal også vektlegges, sier Birknes.

Ugyldig?

Hva gjør man hvis man mener at oppsigelsen er ugyldig?

– Da skal man kreve forhandlinger. Man har rett til å stå i bedriften helt til det er avklart om oppsigelsen er gyldig eller ei. Dette er en rettighet jeg tror mange ikke er klar over. Blir det en rettssak som er berammet fire måneder fram i tid, skal man stå i jobb fram til det foreligger en dom.

– Dette vil fagforeningen hjelpe deg med, sier Birknes.

Det planlegges nå nye foredrag i byene oppover kysten. Mer informasjon kommer på nettsiden.