Suksessbedriften Fora Form fyller 90: – Dette er den norske modellen i praksis

Forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim sammen med hovedtillitsvalgt i Fora Form Runa Busch og Paul Vatnebakk som har vært medlem i over 40 år, foran den nye logoen til Fora Form. Foto: Rikke Jeppson.
Forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim sammen med hovedtillitsvalgt i Fora Form Runa Busch og Paul Vatnebakk som har vært medlem i over 40 år, foran den nye logoen til Fora Form. Foto: Rikke Jeppson.

mandag 3. juni 2019

Siden de startet opp i 1929 har møbelbedriften Fora Form holdt produksjonen i Ørsta i Møre og Romsdal. Nylig var det 90-årsfeiring. – Jeg tror mye av det som gjør at man lykkes med industri i Norge er høy kompetanse og samhandling, sa Industri Energi-leder Frode Alfheim i sin gratulasjonstale.

Under feiringen i Fora Form sine lokaler i Oslo fredag 24. mai, ønsket forbundslederen Fora Form lykke til med de neste 90 årene, og skrøt av samarbeidet bedriften har med klubben.

– Det dere får til med samhandling er et godt bilde på den norske arbeidslivsmodellen, understreket Frode Alfheim i talen sin.

Velger norsk kvalitet

Forbundsleder Frode Alfheim gratulerer Fora Form med de første 90 år, og ønsker dem lykke til med de neste 90. Foto: Rikke Jeppson.
Forbundsleder Frode Alfheim gratulerer Fora Form med de første 90 år, og ønsker dem lykke til med de neste 90. Foto: Rikke Jeppson.

Industri Energi sitt kontor i Stavanger oppgraderes i disse dager, og forbundet har gått bort fra interiørarkitektens forslag om å kjøpe danske designmøbler, noe Alfheim fikk rungende applaus for da han annonserte at de har valgt å kjøpe møbler fra Fora Form.

– Vi pusser opp og bygger på, og da måtte vi nesten kjøpe norskproduserte møbler. Nå har vi noe å se frem til når vi flytter inn, sier Alfheim.

– Hvorfor var det viktig for dere?

– Det er en måte å støtte opp under norsk industri og arbeidsplasser, og det er veldig kjekt å vite at det er våres medlemmer som har produsert dette.

– Er de ekstra gode å sitte på da?

– Det blir nok sikkert en veldig bra ettersmak, spøker Alfheim, mens han inspiserer de utstilte møblene i showrommet.

Må gi og ta

Runa Busch har vært hovedtillitsvalgt siden 2014, og har erfaring med fagforeningsarbeid i Fora Form fra tidlig 90-tallet. Hun mener selv at en av grunnene til suksessen bedriften har hatt er nettopp samspillet mellom ledelse og de ansatte.

– Det er kjempeviktig for Fora Form å ha en trygg fagforening, og vi har et veldig godt samarbeid, forteller Busch.

Hovedtillitsvalgt Runa Busch skryter av samholdet og samspillet mellom ledelsen og klubben. Foto: Rikke Jeppson.
Hovedtillitsvalgt Runa Busch skryter av samholdet og samspillet mellom ledelsen og klubben. Foto: Rikke Jeppson.

– Har du tips til andre norske bedrifter til hvordan man kan lykkes med et godt samarbeid?

– Kommunikasjon, og så har vi felles mål om at vi skal ha bedrifter og arbeidsplasser i nærområdet. Også må man må gi og ta, og møtes på halvveien når det stormer, understreker Busch.

Veteran: – Fagforeningsmedlemskap gir trygghet

En av de som har vært medlem i Industri Energi lengst i Fora Form er mekaniker Paul Vatnebakk (67). Han synes det har vært en trygghet.

– Jeg har vært medlem i over 40 år. Man må ha noen som støtter seg når det oppstår konflikter på arbeidsplassen, forteller Vatnebakk.

Sjefen: – Klubben er en styrke

Daglig leder Thomas Haram har jobbet i Fora Form i knappe halvannet året. Han kommer fra maritim offshore, og selv om han er godt kjent med typiske ingeniørbedrifter, er det en overgang å hoppe inn i møbelindustrien.

– Den er litt annerledes enn mye av den andre industrien på Sunnmøre. Her er det mer fokus på myke verdier som form, farge og følelser, men det er fantastisk. Jeg er så stolt av Fora Form og alle de ansatte er kjempeflinke. Vi får til veldig mye, sier Haram.

Han forteller at de er i store endringer, og at det er godt å ha klubben med seg når dette skal gjennomføres.

– Runa (Busch) er en veldig god samarbeidspartner og vi har en god dialog. Det er veldig positivt fordi vi får med hele gjengen gjennom Runa og klubben. Det er et viktig verktøy for å få til endringsprosesser, understreker Haram.

Sammen jobber de med å få alle til å forstå at endring ikke er skummelt.

– Når vi må få alle ansatte til å forstå at vi er nødt til å være i stadig endring, og at disse prosessene ikke er skumle, men noe vi skal omfavne. Alt går fortere og fortere, men vi skal holde følge og det er klubben og Runa med på, og det er en styrke, skryter den daglige lederen.

Satser på norsk design

Krakken «Knekk» er det nyeste tilskuddet til møbelbedriften.
Krakken «Knekk» er det nyeste tilskuddet til møbelbedriften.

På feiringen var alle Fora Form sine 57 ansatte sammen med mange andre samlet i Pilestredet for å feire det de har oppnådd til nå, samt starten på et nytt kapittel.

– Vi er den mestvinnende designbedriften i Norge, vi sier ja og tar utfordringene. Jeg er så stolt og det er jeg sikker på at alle mine kolleger er også. Vi ser produktene våres på Gardermoen, på tv og vi bruker helst norske designere, og det skal vi ta vare på i mange år, sa salgssjef Frode Sporsheim til forsamlingen.

Under feiringen ble det lansert både ny logo, og et nytt møbel. Ålesund-firmaet Elle Melle presenterte Fora Forms nye logo.

– De har en lang og god historie som vi ønsket å jobbe med. Dette har vært drømmekunden vår i mange år, og da vi endelig landet dem feiret vi godt, fortalte designer Guro Synes.

I tillegg la den unge Jon Fauske (25) fram sin nye krakk «Knekk».

– Jeg har vært utrolig heldig som har fått lov til å jobbe med Fora Form. Jeg har tatt utgangspunkt i samspillet i et fysisk arbeidsmiljø. Med denne krakken håper jeg kreativiteten og innovasjonen stiger på norske arbeidsplasser, sa møbeldesigner Fauske.