– Svært dyktige ansatte har bidratt til store investeringer i NorSun

Norsun i Årdal lager silisiumskiver til solcelleindustrien. Nå satses det skikkelig. Arkivfoto Industri Energi/Marie von Krogh.
Norsun i Årdal lager silisiumskiver til solcelleindustrien. Nå satses det skikkelig. Arkivfoto Industri Energi/Marie von Krogh.

onsdag 12. juni 2019

Solenergiselskapet NorSun investerer 515 millioner kroner i Årdal. – En gledens dag, sier tillitsvalgt i Industri Energi, Ole Monrad Jevnaker. Han og de andre ansatte får sin del av æren fra fabrikksjef Steinar Talle: – Jeg er svært stolt av våre dyktige ansatte har bidratt til at våre investorer er villig til å satse enda sterkere.

NorSun gjennomførte nylig en emisjon på 230 millioner kroner. Av dette investerer Nysnø Klimainvesteringer og ABN Amros Energi Transition Fund med 160 millioner kroner, mens resten kommer fra eksisterende aksjonærer. Emisjonen blir fulgt opp av ytterligere 285 millioner kroner i lån og tilskudd fra Enova og Innovasjon Norge.

Jevnaker forteller at investeringen betyr utrolig mye for Norsun, leverandører og hele lokalsamfunnet. Det er 188 medlemmer tilknyttet Industri Energi ved bedriften. Alt i alt er det 230 ansatte.

– Du kan trygt si at 11. juni vil gå over i historien som en gledens dag. Alle ansatte med ulik kompetanse har stått for å gjøre dette mulig, og vi er glade for den anerkjennelsen vi får fra ledelsen. Det er helt nødvendig at vi blir større for å fortsette den positive utviklingen, sier han.

Tillitsvalgt i Norsun Industri Energi, Ole Monrad Jevnaker. Foto: Norsun
Tillitsvalgt i Norsun Industri Energi, Ole Monrad Jevnaker. Foto: Norsun

Tynne silisiumskiver

NorSun er alene om å produsere de tynne silisiumskivene i Europa, som går til å ferdigstille solcellepanel i Asia.

Til Sogn Avis sier Talle at de har redusert kostnadene med 65 prosent siden 2015. Det er et arbeid de vil holde frem med. Prisen på solceller har gått ned med 90 prosent siden starten. Dette har også en oppside, siden solindustrien har blitt konkurransedyktig sammenlignet med annen kraftproduksjon.

– Jeg tror solindustrien blir en megatrend vi bare har sett starten på. Fabrikken i Årdal har også et veldig lavt CO2-fotavtrykk, langt under konkurrentene både i Norge og globalt. Dette gir oss blant annet en fordel ved salg til det franske markedet med 20-30 prosent på grunn av vårt miljøsertifikat, sier Talle.

Går alt etter planen, vil NorSun tidoble produksjonen fra dagens nivå de kommende årene.

– Dette er det langsiktige målet, men er foreløpig på planstadiet. Da snakker vi om investeringer på 2 milliarder kroner, inkludert en utvidelse ned mot fjorden, sier Steinar Talle.