Svenssonprisvinnerne ble hedret med balkongkorsang og hyllest under digital seremoni

torsdag 17. juni 2021

Den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland ble torsdag hyllet for sitt arbeid for faglige rettigheter i hjemlandet, under den digitale seremonien for årets Svenssonpris.

Forbundsleder Frode Alfheim har ledet priskomiteen og hyllet prisvinnerne for sin fryktløse kamp i Europas siste diktatur. Foto: Skjermdump fra prisseremonien.
Forbundsleder Frode Alfheim har ledet priskomiteen og hyllet prisvinnerne for sin fryktløse kamp i Europas siste diktatur. Foto: Skjermdump fra prisseremonien.

– Årets vinnere får prisen for sin fryktløse kamp for demokrati og grunnleggende fagforeningsrettigheter i Europas siste diktatur. Vi er stolte av å ha dem blant våre prisvinnere, sier forbundsleder Frode Alfheim, som også leder priskomiteen.

Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter gikk i år til den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, representert ved hovedorganisasjonen BKDP og dens medlemsforbund.

– Vi er veldig takknemlige overfor våre norske kolleger for den høyeste prisen i den internasjonale fagbevegelsen, sa president Alexander Yarashuk i BKDP under hans takketale.

Balkongkorsang til ære for både årets og fjorårets prisvinnere

Torsdag ettermiddag ble prisvinnerne hedret i en seremoni med taler, panelsamtaler og opptreden fra artist Ingrid Olava.

Det hele ble sparket i gang med digital korsang fra «Sosialistisk kor» – som sang den chilenske «El pueblo unido» sammen, men fra hver sin balkong:

– Det kan stå som et symbol på hvordan vi har levd og handlet de siste 1,5 årene. Men det kan også tjene som en spesiell ære for fjorårets prisvinner, fagforeningslederen fra Chile, Barbara Figueroa, som vi måtte avlyse seremonien for, sa daglig leder Espen Løken i Svenssonstiftelsen.

Det er tolvte gang Svenssonprisen deles ut. Fjorårets seremoni ble avlyst på grunn av pandemien, og årets seremoni skjer digitalt med taler og hilsener via skjerm.

Hele den digitale seremonien kan sees på Svenssonstiftelsens hjemmeside.

Hviterussland blant verdens verste for fagforeningsfolk

BKDP-president Alexander Yarashuk belyste de svært krevende forholdene hviterussisk fagbevegelse jobber under Foto: Skjermdump fra prisseremonien.
BKDP-president Alexander Yarashuk belyste de svært krevende forholdene hviterussisk fagbevegelse jobber under Foto: Skjermdump fra prisseremonien.

Prisen tildeles en person eller organisasjon som «i særlig grad har virket for å fremme faglige rettigheter og/eller styrke fagorganisering i verden».

Den er opprettet av Industri Energi og deles årlig ut av Komiteen for Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter.

– Årets prisvinnere har til felles med våre andre prisvinnere, at de har organisert streiker, protester, og de har i årevis stått foran kampen for anstendige lønninger, arbeidsforhold og velferd for arbeidstakere, sa komitéleder Alfheim i sin tale.

Alfheim pekte videre på at Hviterussland, ifølge International Trade Union Confederation, i dag er blant de 10 verste landene i verden for arbeidere og fagforeningsfolk.

– I sovjettiden var det ingen reelle fagforeninger. Det er bare en liten gruppe mennesker som har lyktes å gå sine egne veier og båret banneret, idealene og prinsippene for uavhengig fagbevegelse i Hviterussland, forklarte BKDP-president Yarashuk.

BKDP og den uavhengige fagbevegelsen i Hviterussland, er sentrale i opposisjonen til sittende president Aleksandr Lukasjenko.

Mange arbeidere har fått sparken på grunn av streik, og mange aktive fagforeningsfolk har blitt satt i fengsel i landet.

– Det legges enormt press på vår organisasjon og medlemmene om å forlate de uavhengige fagforeningene. Det innføres nye lover og regler. En skikkelig «heksejakt» har begynt, fortalte Yarashuk til FriFagbevegelse tidligere i år.

Her kan du lese intervjuet FriFagbevegelse.no gjorde med prisvinnerne da prisen ble offentliggjort tidligere i år