Tok med ungdomspolitikerne på industritur

Fra venstre: Sindre Fjeldstad (Grønn Ungdom), Daniel Charles Hextall (nestleder Hordaland Sosialistisk Ungdom), Frank Bjørneseth (tillitsvalgt på Lilleborg avd. Flisa) og Johnny Håvik (leder, Industri Energi Ungdom) . Foto: Astrid Levaag
Fra venstre: Sindre Fjeldstad (Grønn Ungdom), Daniel Charles Hextall (nestleder Hordaland Sosialistisk Ungdom), Frank Bjørneseth (tillitsvalgt på Lilleborg avd. Flisa) og Johnny Håvik (leder, Industri Energi Ungdom) . Foto: Astrid Levaag

tirsdag 30. juni 2015

Tradisjonen tro inviterte Industri Energi Ungdom forrige uke med seg ungdomspartiene på industritur. Mer enn 20 stilte opp. Høyresiden glimret imidlertid med sitt fravær.

Årets industritur, den sjuende i rekken, ble denne gangen arrangert på Østlandet. Som vanlig ble tre personer fra sentralstyrene til samtlige ungdomsparti invitert med til å treffe ulike industribedrifter, møte tillitsvalgte og ansatte og få muligheten til å spørre og grave for å bli bedre kjent med industrien, hvilke utfordringer den står overfor og se med egne øyne hvilke ringvirkninger den skaper i lokalmiljøene.

Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, AUF, Senterungdommen, Grønn Ungdom og Kristelig Folkepartis Ungdom takket ja. Totalt var i overkant av 20 personer med på turen, som varte fra 22. til 24. juni, forteller leder i ungdomsutvalget i Industri Energi, Johnny Håvik.

Positive tilbakemeldinger

– Tilbakemeldingene har vært veldig positive, og på linje med det vi har sett tidligere år. Ungdomspolitikerne setter stor pris på å få besøke arbeidsplasser og snakke med de som jobber der – og ikke bare være på snarvisitt i et møterom, sier Håvik.

I tillegg gir turen ungdomspolitikerne en unik anledning til å diskutere industripolitikk og arbeidsliv på tvers av partigrensene.

– Det er ikke alle som har hatt anledning til å møte industrien på denne måten tidligere, og vi håper at det skaper et større engasjement i etterkant. Vi opplever at mange som har vært med tidligere tar kontakt med oss etterpå, så det er et bra tegn, sier Håvik.

Olje, sement og glass

Fra venstre: Emilie Bersaas (nestleder, AUF), Tom Jacobsen (tillitsvalgt, Norcem Brevik), Daniel Charles Hextall (Sosialistisk Ungdom) og Johnny Håvik (leder, Industri Energi Ungdom) . Foto: Astrid Levaag
Fra venstre: Emilie Bersaas (nestleder, AUF), Tom Jacobsen (tillitsvalgt, Norcem Brevik), Daniel Charles Hextall (Sosialistisk Ungdom) og Johnny Håvik (leder, Industri Energi Ungdom) . Foto: Astrid Levaag

Første stopp under årets tur var Lundin Norway i Lysaker, selskapet som gjorde Johan Sverdrup-funnet i Nordsjøen. Her fikk deltakerne grundig innføring i alt fra hva olje faktisk er og hvordan man finner den til injeksjon av CO2 i havbunnen.

Videre gikk turen til sementfabrikken til Norcem på Brevik, en bedrift som satser tungt på klimavennlig, energieffektiv produksjon med redusert CO2-utslipp. Deltakerne fikk også bli kjent med Dalen arbeiderforening, som har sterke tradisjoner i bedriften og blant annet står bak forslagene om fagforeningsfradrag, kollektiv hjem-forsikring og solidaritetsfondet.

Deretter besøkte reisefølget Hadeland Glassverk, en annerledes industribedrift som leverer håndverkstradisjoner og kunst i et vanskelig og utfordrende marked.

– Jeg tror alle ble overrasket over hvor mye arbeid som ligger bak et glass og en vase, og til tross for at de ansatte har lang ansiennitet og leverer kunst, tilhører de en lavlønnsbransje, sier Håvik.

Tannpirkere og solceller

Lilleborg Jordan på Flisa fikk også besøk. Her fikk ungdomspolitikerne se hvordan bedriften lager tannpirkere i helautomatiserte egenutviklede maskiner. Lilleborg Jordan holder stand i en region som har mistet mange industriarbeidsplasser de siste årene, og er en veldig viktig arbeidsplass i lokalmiljøet.

Siste post på programmet var et innblikk i den spennende utviklingen til Bluestar Elkem, som fikk besøk under fjorårets industritur på Sørlandet. Selskapet har gjenopptatt produksjonen av silisium, som er hovedbestanddelen i solcellemoduler. I tillegg inngikk Bluestar Elkem i mai avtale med REC Solar om å kjøpe opp samtlige aksjer i selskapet. Oppkjøpet gjør at selskapet nå vil stå for hele produksjonen, fra silisium til ferdig produkt.

– I tillegg er det et prosjekt der Elkem går inn og vurderer muligheten for å få liv i fabrikken på Herøya igjen. Dette er spennende tider for solcelleindustrien, sier Håvik.

En sterk merkevare

Hilde Boberg Andresen (Leder, Hordaland Sosialistisk Ungdom) . Foto: Astrid Levaag
Hilde Boberg Andresen (Leder, Hordaland Sosialistisk Ungdom) . Foto: Astrid Levaag

Ungdomspolitikerne fikk også en innføring i vask- og renserikampanjen Industri Energi jobber med, og videohilsen fra Ann-Laila Lintunen som fortalte om hvordan det er å jobbe i en kvinnedominert industri preget av tungt fysisk arbeid, lav lønn og lite ordnede forhold.

Ungdomsleder Johnny Håvik merker at industrituren har blitt en sterk merkevare, og får stadig spørsmål fra ungdomspolitikere som lurer på når og hvor turen skal gå, og hvor de kan melde seg på.

– Ungdomspartiene som stilte på årets industritur hører alle til venstresiden. Hvor ble det av høyresiden i politikken?

– Høyresiden har vært med tidligere, og det var dumt at de ikke ble med i år. Vi ønsker selvfølgelig at industripolitikk skal engasjere alle, fra ytterste venstre til ytterste høyre. Alle var invitert, sier Håvik.