Ungdom med tro på oljebransjen

Friday 25. January 2019

Ørjan Blø og Jens Lucas Nygård har startet som lærlinger i Aker BP. De håper flere unge vil utdanne seg mot oljebransjen.

Lucas Nygård
Jens Lucas Nygård oppfordrer flere ungdommer til å ta relevant utdanning og søke seg til oljebransjen. Foto: Privat

– Bransjen trenger fagfolk, så det er viktig at ungdom søker lærlingplass. Man kommer til å trenge fagfolk innen både kjemi og prosess, mener prosessoperatør-lærling Jens Lucas Nygård i Aker BP.

Nygård ble tatt inn som lærling i 2018 og har vært offshore på FPSO Skarv i to arbeidsperioder.

Fortsatt behov for olje

Ørjan Blø
Lærling Ørjan Blø har tro på framtiden i oljebransjen. Foto: Privat

Ørjan Blø startet som mekanikerlærling i Aker BP i fjor høst og er veldig fornøyd med å ha fått læreplass offshore. Han har ikke latt seg skremme av oljenedturen som har vært.

– Jeg tror framtiden for oljebransjen er god. Noen snakker om at vi må ta miljøhensyn, men verden trenger jo fortsatt olje. Da synes jeg at det er best at vi som har mest miljøvennlig oljeproduksjon i verden, ikke legger ned. Jeg synes vi bør holde på så lenge det er mulig, forteller Blø på telefon fra Alvheim i Nordsjøen.

Aker BP har i 2018 rekruttert om lag 300 medarbeidere, og de har også tatt inn 12 lærlinger.

– Det er mange gode medlemsfordeler, men jeg synes det er spesielt viktig at klubben jobber med at man skal få fast stilling etter læretiden, sier Blø.

Spennende inngang til arbeidslivet

Blø startet også som mekanikerlærling i fjor og har lenge hatt som mål å få en fot innenfor i oljebransjen.

– Det å komme ut offshore var jo noe helt nytt. Men jeg har blitt godt tatt imot og fått gode instruksjoner, og så tror jeg det blir gøy å få jobbe litt mer selvstendig etter hvert, forteller Blø på telefon fra Alvheim.

Også Nygård er fornøyd med valget og kan tenke seg en videre karriere innen feltet etter endt lærlingtid.

– Det er et tett og godt samfunn offshore. Man kommer inn i jobbmodus og blir godt kjent med gjengen du jobber med, sier Nygård.

Viktig å gi lærlingene en god start

Ørjan Holstad
Ørjan Holstad er klubbleder i ABC-klubben i Aker BP. Foto: ABC-klubben

Ørjan Holstad er klubbleder i ABC-klubben til Industri Energi i Aker BP.

– Vi ønsker å gi lærlingene en best mulig start. Det kan være litt av et sjokk å komme rett fra skolebenken til et stort oljeselskap. Da jeg var lærling i gamle BP visste jeg ikke om jeg skulle ha med håndduk eller om det var noen steder å vaske klær, forteller Holstad.

Klubben har derfor utarbeidet en brosjyre for dem som skal ut på sin første offshore-tur, og de deltar på introduksjonskurs for nye lærlinger og har en egen ungdomsavdeling som jobber for yngre medlemmer. Klubben har også jevnlig dialog med alle lærlingene for å passe på at de føler seg ivaretatt.

– Vi jobber blant annet for at det skal bli tatt inn flere lærlinger, og vi har fått på plass en avtale om at arbeidsgiver skal sette seg ned å identifisere eventuelle videre jobbmuligheter tre måneder før lærlingtiden er over, sier Holstad.

Han er fornøyd med at Aker BP også i år vil ta inn lærlinger til de fem feltene som selskapet opererer. Aker BP vil knytte seg til lærlinger i fagene industrimekaniker, automasjon, logistikk, kjemiprosess og kran og løfteoperasjoner. Læretiden vil hovedsakelig foregå i rotasjon offshore.

Nyheter
  • -Hver eneste dag på jobben er kjempespennende

    -Vi lærer noe nytt hver dag. Jeg har en kjempespennende jobb og er utrolig glad for å være med i forprosjektet medarbeiderdrevet innovasjon (MDI). Ledelsen gir oss et stort ansvar og får oss til å tenke kontinuerlige forbedringer i prosessen, sier operatør Elisandra Martinez (21) i GE Healtcare.

  • Tusen dager uten skader på nikkelverket

    -HMS-arbeid i fellesskap sammen med ledelsen har aldri vært bedre enn nå i Glencore Nikkelverk Det er fantastisk at vi har passert 1000 dager siden sist vi hadde en skade blant de ansatte. Dette skyldes godt lederskap og involvering av alle ansatte, sier tillitsvalgtleder Cay Nordhaug i Nikkelverkets Arbeiderforening Industri Energi i Kristiansand.