Ungdomskonferansen er i gang

fredag 11. november 2016

Denne helgen samles 200 ungdommer på sin egen konferanse. Industri Energis ungdomskonferanse holdes for 11. gang.

uk16_mmw_talerstol_1
Maren Marie Wilhelmsen, leder av ungdomsutvalget i Industri Energi

Leder av ungdomsutvalget, Maren Marie Wilhelmsen, åpnet konferansen fredag. Det blir stadig viktigere å være fagorganisert, mener hun.

-Tiden vi er inne i nå er en tid vi blir presset på rettigheter vi har kjempet for i over hundre år. Politikerne skyver makten i arbeidslivet mer og mer over til arbeidsgiverne. Arbeidslivet har blitt mer utrygt, det er flere midlertidige stillinger, og mer «fleksible» arbeidsordninger som arbeidsgiverne liker å kalle det, sier Wilhelmsen.

Ungdom hardest rammet

Problemet med arbeidsgivere som ikke bryr seg om spillereglene, øker. De inngår dårlige avtaler med små fagforeninger som presser større forbund med den samme avtalen etterpå.  Ofte går det hardest utover de yngste i næringslivet.

-Det er viktig å huske på at ungdom er ikke bare framtiden, de finnes også i dag. Ungdom er de første som ryker når det er dårlige tider. Mange har fått oppsigelser, noen av dem skulle kanskje ikke hatt det, sier Wilhelmsen.

-Det er viktig å passe på. Vi er der for deg. Det er tungt å ta kampen alene hvis du ikke er organisert, sier hun.

Het debatt på lørdag

Lørdag er det duket for stor politisk debatt. Representanter fra alle ungdomspartiene skal diskutere omstilling i bransjen og bruken av midlertidige stillinger framfor å gi folk faste jobber.

-Det er diskusjon på gang i LO. Flere forbund sier de ikke ønsker konsekvensutredning i nord. Noen ønsker til og med vern. Det virker som folk ikke ser hele bildet. De tror oljen er stor og stygg. De ser ikke hva den betyr for andre næringer og arbeidsplasser ute i distriktene. Og betydning for Velferds-Norge. Hver femte krone til velferdsstaten kommer jo fra oljen. Hvor skal vi i så fall kutte?

Bruken av midlertidige stillinger og vikarbyrå øker i Norge. Det er veldig uheldig, mener Wilhelmsen.

– Vi ønsker et stabilt og trygt arbeidsliv, folk skal vite at de har en jobb i morgen. Det slår spesielt ut blant ungdom. Så lenge de ikke har forutsigbarhet, vil det være vanskelig å etablere seg med boliglån og få barn. Debatten kan bli het. Jeg håper publikum er engasjert og stillinger spørsmål til politikerne, sier hun.

Nyheter