– Vi aksepterer ikke brudd på ansiennitetsprinsippet ved oppsigelser

Per Holstein, klubbleder i ESS, aksepterer ikke at bedriften vil bryte ansiennitetsprinsippet. Foto: Atle Espen Helgesen
Per Holstein, klubbleder i ESS, aksepterer ikke at bedriften vil bryte ansiennitetsprinsippet. Foto: Atle Espen Helgesen

fredag 13. september 2019

Klubbleder Per Holstein i ESS Support Services slår fast at Industri Energi ikke aksepterer at forpleiningsselskapet vil bryte ansiennitetsreglene når det skal nedbemanne.

Forpleiningsselskapet ESS Support Services er midt oppe i en omfattende nedbemanningsrunde etter at flotellet «Haven» skal forlate norsk sokkel når utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet er ferdig.

Dette er andre nedbemanningsrunde selskapet gjennomfører i år. I første runde mistet 59 kokker og renholdere jobben, denne gang skal det kuttes 46 stillinger (23 kokker og 23 renholdere).

– Vi bestrider ikke at selskapet nedbemanner når det blir overtallighet etter hvert som prosjekter ferdigstilles, men vi aksepterer ikke at bedriften vil bryte ansiennitetsprinsippet, sier klubbleder i ESS, Per Holstein.

Han understreker at nedbemanningene skal gjelde for ansatte i selskapet ESS Support Services, ikke for hver enkel offshoreinstallasjon.

Godt forankret prinsipp i norsk arbeidsliv

Holstein understreker at ansiennitetsprinsippet er godt forankret i norsk arbeidsliv og innebærer at de sist ansatte i bedriften er de første som må gå ved nedskjæringer.

– Bedriften argumenterer med at den ønsker å skjerme seks personer som jobber på Goliat-plattformen i Barentshavet. De hevder at det ligger i konsesjonsvilkårene at de ansatte på dette feltet skal ha lokal forankring og begrunner dette med at det er dyrt å sende folk fra Sør-Norge til Nord-Norge, sier Holstein.

– Vi mener det ikke er saklig grunnlag for dette. Bedriften vil utfordre det gjeldende systemet og det er initiert av økonomiske grunner. Og jeg er redd for at det kan få alvorlige konsekvenser hvis bosted kan bli avgjørende ved oppsigelser, fortsetter han.

Holstein sier at hvis forbundet ikke klarer å stoppe dette, så risikerer man at bedrifter kan bryte et annet viktig prinsipp i norsk oljevirksomhet, nemlig at folk som jobber offshore kan bo hvor som helst i landet.

Tar ikke hensyn til midlertidig ansettelse

Per Holstein er også kritisk til at bedriften ikke tar hensyn til folk som har jobbet i firmaet i 6-8 år.

– Vi har medlemmer som ble ansatt før 2014, men som ble oppsagt under oljekrisen i 2015. Likevel jobbet de midlertidig, opp mot 70 prosent, under krisen og fikk fast jobb igjen da aktiviteten tok seg opp i 2017/18. Det tar ikke bedriften hensyn til nå og beregner null ansiennitet, sier Holstein.

– Vi må se nærmere på om bedriften har juridisk grunnlag for å gjøre dette, særlig ettersom det brukes så mye midlertidige ansettelser i denne bransjen, der folk risikerer å ikke ha rettigheter, sier han.

Forbundet vil ta eventuelle saker til retten

Jørn Erik Bøe, forbundssekretær i Industri Energi, er fornøyd med at nedbemanningsprosessen i ESS i utgangspunktet har vært ryddig, med god involvering av tillitsvalgte.

– Men vi er sterkt uenig med bedriften og mener de her bryter ansiennitetsprinsippet. Det er bekymringsfullt, sier Bøe.

Han sier forbundet vil støtte medlemmer som eventuelt ønsker å gå videre til tingretten.