-Vi forventer solid politisk flertall for å gjøre arbeidsmiljøloven gjeldende for all yrkesdykking

Møtet med yrkesdykkerne foregikk på Teams. (Skjermdump)
Møtet med yrkesdykkerne foregikk på Teams. (Skjermdump)

fredag 29. januar 2021

Industri Energi arrangerte torsdag kveld et videomøte for innaskjærsdykkerne for å orientere om den kommende stortingshøringen om å gjøre arbeidsmiljøloven gjeldende for all yrkesdykking.

I møtet som foregikk på Teams fortalte områdeleder Ommund Stokka hvordan Industri Energi i flere tiår har jobbet for å øke sikkerheten for yrkesdykkerne, først ved nordsjødykkerne, nå også for innaskjærsdykkerne.

Yrkesdykking er risikofylt og bare de tolv siste årene har det være ni dødsulykker i bransjen. Industri Energi har gjennomført undersøkelser som viser at 60 prosent av dykkerne har fryktet for eget liv og helse under dykking.

-Dette er uholdbart. Det er helt nødvendig å bedre sikkerhet for innaskjærsdykkerne, først og fremst ved å få arbeidsmiljøloven gjort gjeldende for all yrkesdykking, sier Stokka.

Dykkerne er endelig hørt

Han understreker at etter langvarig, hard jobbing har forbundet og dykkerne blitt hørt. – Rett før sommeren i fjor lovet arbeidsministeren å gjøre arbeidsmiljøloven gjeldende for yrkesdykkerne. Det er siden fulgt opp med en stortingsproposisjon som skal på åpen høring i Stortinget 11. februar.

-Vi forventer at det blir vedtatt med solid politisk flertall, samtidig opplever vi at enkelte aktører jobber sterkt imot dette. De kommer med svulstige skremmebilder om konsekvenser. Selvsagt vil man fortsatt trenge dykkere i oppdrettsbransjen, så arbeidsoppgavene vil definitivt bestå, sier Stokka.

– Vi er bombesikre på at vi sammen med arbeidsgiverne skal få til arbeidstidsordninger som ivaretar både helse miljø og sikkerhet, og bransjen, sier han.

Må rekruttere verneombud

Ommund Stokka sier det framover er nødvendig å nå få på plass verneombud i selskapene. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen
Ommund Stokka sier det framover er nødvendig å nå få på plass verneombud i selskapene. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen

På medlemsmøtet ble det også opplyst at forbundet vil sette i gang et arbeid for å rekruttere verneombud i de ulike dykkerselskapene. – Vi må få på plass verneombud som er godt kurset, som kjenner lovverket og ikke minst har kontakt med andre verneombud i den samme bransjen. Dette vil være en svært viktig for å styrke sikkerheten for dykkerne.

Samtidig er det avgjørende å få på plass tariffavtaler i bransjen.

-Yrkesdykkerne er en av svært få yrkesgrupper som ikke har egne tariffavtaler. Dykkerne fortjener å ha påvirkning på egen sikkerhet, lønn og arbeidsforhold. Det er ikke for mye forlangt. Det skal være mulig å ha et langt liv i dette yrket, samtidig som man har en familie, sier Ommund Stokka.