– Vi må stoppe konkursryttere som driver fagforeningsknusing

Terje Kollbotn, leder i LO i Indre Hardanger, vil stanse konkursrytterne. Foto: Atle Espen Helgesen
Terje Kollbotn, leder i LO i Indre Hardanger, vil stanse konkursrytterne. Foto: Atle Espen Helgesen

onsdag 11. april 2018

Terje Kollbotn, leder i LO Indre Hardanger, påpekte på Styrke onsdag nødvendigheten av sterke lokale avdelinger i LO og tok til orde for å stoppe konkursryttere som driver fagforeningsknusing.

På organisasjonskonferansen Styrke viste Terje Kollbotn til kampen i Norse Production der de ansatte i fjor måtte gå til streik for å få tariffavtale. Forrige uke bestemte ledelsen å legge ned bedriften og 120 ansatte mister jobben. Det antas nå at eier Sekkingstad AS skal starte opp igjen en tilsvarende bedrift, da uten tariffavtale.

-Hvis vi ikke tar slike kamper som den vi ser i Norse Production og Sekkingstad AS, så vil ikke utenlandske arbeidere i Norge tørre å organisere seg og stille til tillitsverv. Hvis konkursryttere får lov til å ture fram slik Sekkingstad gjør, så vil det være et kjempetap for hele den norske fagbevegelsen. Det er på tide at vi diskuterer en motstrategi for å stanse slik fagforeningsknusing, sier Kollbotn.

De polske tillitsvalgte Krzysztof Jedlikowski og Macijei Marwicz ved Norse Production fikk årets organisasjonspris på Styrke tirsdag kveld.

Terje Kollbotn understreker også nødvendigheten av at lokale avdelinger i LO styrker seg og han omtaler «LO uten sterke lokale avdelinger som et hode uten en kropp».

-Jeg ønsker at Industri Energi skal gå i bresjen og få andre forbund med på kongstanken om å vektlegge hvor viktig de lokale avdelingene er og at vi står sterkest sammen, sier han.

Kollbotn understreker også nødvendigheten av høy organisasjonsgrad i arbeidslivet. – Kampen for å styrke organisasjonsgraden i arbeidslivet er sentral og ungdomsarbeid må prioriteres høyt, sier han.

Stort medlemspotensial

Spesialrådgiver Arvid Ellingsen i LO understreker på Styrke at det finnes et stort medlemspotensial for LO og Industri Energi.

–Det finnes 500.000 uorganiserte funksjonærer i privat sektor. En rapport fra FAFO/AFI viser at det er 400.000 potensielle LO-medlemmer i privat og offentlig sektor som allerede har en positiv holdning til fagforeninger. Rapporten viser også at det er størst interesse for å melde seg inn i fagforeninger i bedrifter der det finnes tariffavtaler.

– Den viktigste grunnen til at disse folkene ikke allerede er organisert er fordi ingen har spurt dem, sier Ellingsen.

Hans klare oppfordring er: «Spør en kollega om han eller hun vil bli medlem».

Industri Energi har skolert tusenvis av ungdom

Karl Ruben Gaasø mener en hovedutfordring er at stadig flere unge kun får midlertidig ansettelse. Foto: Atle Espen helgesen
Karl Ruben Gaasø mener en hovedutfordring er at stadig flere unge kun får midlertidig ansettelse. Foto: Atle Espen helgesen

Karl Ruben Gaasø, Charlotte Sæbjørnsen og Michal Jan Warecki orienterte om ungdoms- og studentarbeidet i Industri Energi.

-Industri Energi har organisert, skolert og engasjert tusenvis av ungdom. Hele 22 prosent av medlemmene våre er under 33 år, sier Gaasø.

Han viser til at hovedutfordringen framover er at stadig flere unge bare får tilbud om midlertidige stillinger gjennom bemanningsbyrå.

– Når folk ikke får fast ansettelse tør de ikke å organisere seg og da blir maktforholdene på arbeidsplassene skjeve, sier han.