– Vi skal skrive et stykke arbeiderhistorie på Styrke-konferansen

Ni dykkere fikk stående applaus for deres innsats for å organisere dykkebransjen innaskjærs. Foto: Atle Espen Helgesen
Ni dykkere fikk stående applaus for deres innsats for å organisere dykkebransjen innaskjærs. Foto: Atle Espen Helgesen

tirsdag 10. april 2018

Industri Energi skal for første gang i arbeiderbevegelsens historie bidra til at yrkesdykkere innaskjærs organiserer seg, bygger en fagforening og krever tariffavtale. – Vi skal skrive et stykke arbeiderhistorie på denne konferansen, sa Ommund Stokka da han åpnet Styrkekonferansen.

På Styrkekonferansen på Sola tirsdag presenterte områdeleder Ommund Stokka Industri Energi sin nye dykkersatsing. –Nordsjødykkerne er Norges Neil Armstrong og Jurij Gargarin. De har sikret store verdier for velferdsstaten og samtidig blitt utsatt for store farer med påfølgende skader, blant annet fordi bedriftene konkurrerte ved å bruke tøffe dykketabeller.

-Nå er dykkerne igjen i vinden i forbindelse med havbruksnærings kraftige vekst, sier Ommund Stokka.

Han forteller at 60 prosent av dykkerne i denne næringen har opplevd hendelser der de frykter for liv og helse. – Hele 90 prosent av dem har hørt andre dykkere fortelle om hendelser der de frykter for liv og helse, og det er helt klart omfattende underrapportering av hendelser.

Industri Energi driver nå et stort arbeid med å organisere innaskjærsdykkere. Og for første gang i historien skal dykkerne sette seg ned for å diskutere innhold i en tariffavtale for denne bransjen.

Stående applaus fra deltakerne

Inshore dykkerne på Styrkekonferansen skal i to dager diskutere organisering, tariffspørsmål og sikkerhet. Her orienterer Leif Morten Rasch om regelverksarbeidet innenfor HMS. Foto: Atle Espen Helgesen
Inshore dykkerne på Styrkekonferansen skal i to dager diskutere organisering, tariffspørsmål og sikkerhet. Her orienterer Leif Morten Rasch om regelverksarbeidet innenfor HMS. Foto: Atle Espen Helgesen

Til stående applaus fra 185 konferansedeltakere på Styrke ble ni dykkere presentert fra scenen.

-Dykkerne skal nå sette seg sammen for å gå gjennom HMS-regelverket i dykkerbransjen, diskutere hvordan de skal organisere flere dykkere, bygge fagforening og vernetjeneste, forklarer forbundssekretærene Einar Olsvik, Leif Morten Rasch og Harald Hereid i Industri Energi.

De forklarer at dykkerne i løpet av Styrkekonferansen skal lage forslag til en tariffavtale for dykkerne i havbruksnæringen. – Vi tar sikte på å diskutere en slik tariffavtale med arbeidsgiverne i Sjømat Norge allerede i neste uke, sier de.

Må være gode på organisering

Styrkekonferansen samler hvert år drøyt 180 tillitsvalgte til diskusjoner rundt organisasjon og rekruttering til LO-forbundet Industri Energi. Konferansen går over to dager og foregår i år på Sola utenfor Stavanger.

I år er områdeleder Ommund Stokka ansvarlig for Styrkekonferansen. Han viser til et spennende program om hvordan man kan styrke fagbevegelsen, bygge fagforeninger og verve medlemmer.

-Hvis fagbevegelsen skal overleve må vi være gode på organisering. Og skal vi være relevante må vi være godt organisert. Industri Energi skal kjennetegnes på at vi er best på organisering, sier Stokka.

Han understreker at vi aldri må tro at rettigheter i arbeidslivet har kommet av seg selv.