Viktig å samarbeide med russisk fagbevegelse om olje i nord

mandag 28. oktober 2019

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi møtte sitt russiske motstykke Aleksander Korchagin i Kirkenes under markeringen av frigjøringen av Finnmark.

Omvisning på Kimek i Kirkenes
Representanter fra Industri Energi, ROGWU og LO besøkte bedriften Kimek i Kirkenes, som reparerer skip og leverer andre industrielle tjenester.

– Vi må være venner, men vi må også jobbe sammen, som våre ledere sa i dag. Da får vi arbeidsplasser, sa leder Aleksander Viktorovich Korchagin i det russiske olje- og gassforbundet ROGWU etter den offisielle markeringen.

Fredag 25. oktober var det 75 år siden Den røde armé frigjorde Øst-Finnmark fra nazistenes okkupasjon.

Dagen ble markert i Kirkenes med kong Harald, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og russisk utenriksminister Sergej Lavrov. I anledningen hadde Industri Energi invitert ROGWU til møter i Kirkenes.

Både Russland og Norge ser mot nord

Industri Energi har samarbeidet med ROGWU i om lag 40 år. Det russiske oljearbeiderforbundet har drøye 1,2 millioner medlemmer, hvorav om lag 7000 jobber offshore.

Russland har lang erfaring med arbeid i Arktis, men har ikke erfaring og teknologi til å hente opp olje og gass som ligger på sokkelen under dypt vann.

– Vi, fra russisk side, ser at samarbeid gir økt effektivitet. Vi studerer oppmerksomt norske erfaringer med HMS, profesjonelle standarder, helikopter og transport, sier Korchagin.

Alfheim er også opptatt av å ha et godt samarbeid på tvers av grensene.

– Vi kan nyte godt av hverandres erfaringer. Skulle vi gjør funn som går på tvers av delelinja på sokkelen, må vi få på plass et godt samarbeid også der, sier forbundslederen.

Naturlig å samarbeide om miljøvern

Korchagin er opptatt av å få til et felles regelverk for oljevirksomheten i nordområdene.

–Det er vi som bor og jobber i Nordområdene som vet hvor sårbart det er. Skulle det skje et oljesøl i norsk eller russisk område, vil det spre seg, sa han.

Også Industri Energis forbundsleder er opptatt av å få til et godt samarbeid på miljø.

– Hvis de som jobber innen olje og gass, har et godt og trygt arbeidsmiljø minsker risikoen for utslipp. Et godt miljø for arbeiderne er det beste vern for yte miljø, mener Alfheim.

Forbundslederne møtte ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger. De dro videre til Tromsø der de blant annet møtte ordfører Gunnar Wilhelmsen. De hadde også omvisning på Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest, hvor de også møtte ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Nyheter
  • Negotiations on the mobile rig agreement has begun

    Negotiations between Industri Energi and the Norwegian Shipowners' Association began on Tuesday afternoon in Oslo. - We expect a general wage rise and several important adjustments in the mobile rig agreement, says union leader Frode Alfheim Industri Energi.

  • Hovedoppgjøret 2020: Forhandlingene på flyteriggavtalen er i gang

    Forhandlingene mellom Industri Energi og Norges Rederiforbund startet tirsdag ettermiddag i Oslo. –Vi forventer et generelt lønnstillegg og flere viktige justeringer i flyteriggavtalen, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.