Alcoa med sterkt, grønt bidrag til arbeidsplasser og lokal utvikling i Mosjøen og Vefsn

fredag 9. mars 2018

– Dette viser at verket i Mosjøen er en bedrift som Alcoa satser videre på. Og med dette på plass, ligger veldig mye til rette for videre investeringer, sier Rune Krutå, leder av Mosjøen Kjemiske Arbeiderforening (MKAF).

Rune Krutå, leder av MKAF -mosjøen
Rune Krutå, leder av Mosjøen Kjemiske Fagforening, Industri Energi avd. 152.

Alcoa Norway har inngått femtenårig kontrakt med vindkraftselskapet Eolus. De skriver i en pressemelding at de kjøper all kraft fra Eolus planlagte vindpark på Øyfjellet i Vefsn kommune, som ligger svært nær Alcoas verk i Mosjøen.

– Kontrakten vil bidra til økt verdiskapning i Vefsn og generere nye jobber i regionen. Kontrakten er nok et vitne om konsernets dedikasjon til å utvikle lokalsamfunnet i Vefsn, og dets sterke tro på aluminiumsverket og de ansatte i Mosjøen, skriver Alcoa i pressemeldingen.

Produksjonskapasiteten til vindparken på Øyfjellet vil være på 330 MW. I fjor inngikk selskapet en annen femtenårskontrakt for kraft til Aloca Mosjøen, fra vindpark på Kvaløya i Troms på 280 MW.

Med de to femtenårs-kontraktene er verket og de ansatte sikret en lengre tidshorisont, og det er viktig.

– For det er en slik tidshorisont vi må ha for å sikre investeringer, sier Krutå.

Alcoa har med dette ikke bare sikret kraft, arbeidsplasser og lokale ringvirkninger, men og bidratt til utbygging av ny fornybar kraft.

– Langsiktige kontrakter som dette er et viktig bidrag til å realisere vindkraftprsosjektet, sier Rune Krutå, som også trekker frem betydningen av den statlige ordningen Garantiinstituttet for eksportkreditt, GIEK.

– GIEK-garantien er en viktig del av industrikraftregimet, som vi i Industri Energi har vært med på å kjempe frem, sier han.

Nyheter
  • Fornuftig å bruke mer tid på planen om oljeterminal på Veidnes

    – Vi står på kravet om at det må bygges en oljeterminal på Veidnes i Finnmark. Samtidig er det fornuftig at operatørselskapene bruker noe mer tid på å modne fram prosjektene det jobbes med i Barentshavet. Og at de leter etter tilleggsressurser som kan knyttes til oljeterminalen, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

  • Frode Alfheim i møte med olje- og energiministeren

    Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi var fredag formiddag i møte med olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).