Automasjonslærlinger fra Ålesund er i verdensklasse

tirsdag 28. november 2017

Vinjar Vederhus og Espen Brantzæg Godø er de første lærlingene i Sykkulven til å delta i Yrkes-VM. I oktober imponerte de under konkurransen i Abu Dhabi.

Yrkes VM, Vinjar og Espen
Vinjar Vederhus (til venstre) og Espen Brantzæg Godø i dyp konsentrasjon under konkurransen i Abu Dhabi. Foto: Bergljot Hjortdal

Lærlingene i automasjon fikk til slutt 669 poeng, bare 31 poeng unna den såkalte «Medallion of excellence»-tilttelen som indikerer et høyt internasjonalt kompetansenivå. Vinjar og Espen var blant 20 lærlinger fra hele Norge som deltok i den fire dager lange konkurransen fra 15.-18. oktober. Det ble konkurrert i 18 ulike fag. To av konkurransene var lagkonkurranser. Yrkes-VM 2017 i Abu Dhabi er det største verdensmesterskapet i yrkesfag noen gang, med rundt 1300 deltakere fra 76 medlemsland. Yrkes-VM er et av de tre største mesterskap i verden, etter OL og fotball-VM.

Spennende konkurranse

– Det var stort å være med! Det føltes virkelig som et verdensmesterskap.Konkurransen hadde veldig høyt nivå og det var liten margin for å gjøre feil. Det var spennende helt fram til slutten. Faktisk endte det med at gullmedaljen måtte fordeles på fire land, forteller Vinjar Vederhus, som til daglig er lærling ved Ekornes på Ikornnes. Espen er lærling ved Nordvest Miljø AS i Ålesund.

Selv om det ikke endte med en plass oppe på pallen for ungdommene, er Vinjar fornøyd med innsatsen til seg og kompanjongen.

– Vi fikk masse forskjellige og kjekke oppgaver underveis. Konkurransen var lagt opp forskjellig for de ulike fagene. Vårt fag hadde oppgaver og stasjoner som bygde på hverandre for hver av dagene. Den siste dagen skulle vi bruke hele oppsettet, sier 20-åringen, som er medlem av Industri Energi.

Historiske ungdommer

Vinjar og Espen får mye skryt for å jobbe så godt sammen. Lærlingene har kjent hverandre siden de var barn og har flere ganger gått i samme klasse, senest på elektrofag på videregående skole.

– Vi er kjempestolte av guttene! Det var utrolig stas å få dra til Yrkes-VM med Vinjar og Espen. De er et utrolig godt team og gjorde en kjempeinnsats. Vi er så imponerte over kompetansen deres, som til og med hevder seg på verdensnivå, sier Bergljot Hjortdal ved opplæringskontoret i Sykkulven.

Hun forteller at det er første gang opplæringskontoret sender deltakere til Yrkes-VM.

– Slik sett er Espen og Vinjar historiske, påpeker Hjortdal.

Naturlig nok er også Ekornes veldig fornøyd med lærlingen Vinjars prestasjon i Abu Dhabi.

– Det var veldig stas da Vinjar og Espen ble norgesmestere i fjor og ekstra gøy at de fikk være med i verdensmesterskap. Vi er så stolte av dem! Vi har prøvd å tilrettelegge for at de skulle få øve i forkant, sier Karin Håvik Eide, som er opplæringsansvarlig ved Ekornes.

Imponert lærebedrift

Allerede før ungdommene startet som lærlinger i fjor høst, hadde de kvalifisert seg til norgesmesterskapet i automatisering.

– Vinjar startet hos oss på Ekornes to og en halv måned før norgesmesterskapet. Bedriften har stilt med utstyr og tilrettelagt for at Vinjar og Espen skulle få trene sammen. Norgesmesterskapet gikk veldig bra og det er utrolig stas at de også fikk delta i verdensmesterskapet. Det er langt fra alle som får oppleve dette. Jeg synes det også er kjekt at de får vist andre unge at man kan nå langt med slike fag, sier faglig ansvarlig ved Ekornes, Håkon Østrem.

Bedriften har 25 lærlinger inne hvert år, fordelt på ni ulike fag. Det største fagområdet er automasjon. Østrem roser Vinjar for hans store interesse for faget.

– Vinjar er utrolig selvgående og interessert i faget. Han er dyktig og setter seg raskt inn i ting. Han trenger lite forklaring på ting, men leter heller opp beskrivelsene selv, sier han.

Snart ferdig med lærlingtiden

Vinjar stortrives som lærling på Ekornes. Nå er den 18 måneder lange lærlingtiden på Ekornes er i ferd med å gå mot slutten. I midten av februar er Vinjar ferdig som lærling.

Han har ikke lagt noen spesielle framtidsplaner, men regner med at han vil fortsette å jobbe innenfor elektro og automasjon.

– Jeg har alltid likt å finne ut hvordan ting fungerer. Fra jeg var liten har jeg plukket fra hverandre ting som fjernkontroller og vekkerklokker og så satt dem sammen igjen. Både Espen og jeg har alltid likt å bygge lego. Jeg valgte elektrofag på videregående skole fordi jeg syntes det var gøy, ikke fordi jeg var skolelei. Det frister helt klart å fortsette med elektro/automasjon videre, sier Vinjar.

Nyheter