Saksøker Norsk olje og gass for ulovlig avtale på oljeserviceområdet

torsdag 7. juli 2016

Industri Energi saksøker Norsk olje og gass for å ha inngått en avvikende avtale på oljeserviceområdet med Safe. – Gårsdagens meklingsresultat er dårlig og ulovlig, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi.

DSC_5550
Ommund Stokka, forhandlingsleder på oljeserviceavtalen i Industri Energi.

Industri Energi reagerer med avsky på at Norsk olje og gass (NOG) i mekling onsdag kveld har inngått en avvikende avtale med Safe på oljeserviceområdet.

-Vi godtar ikke meklingsresultatet mellom NOG og Safe, sier forhandlingsleder på oljeserviceavtalen i Industri Energi, Ommund Stokka.

Han slår fast at meklingsresultatet er ulovlig.

-Norsk olje og gass har ikke lov til å inngå avvikende avtaler på oljeserviceområdet. Selv om oljeserviceavtalen er sagt opp er den i praksis gjeldende, på lik linje med at folk som jobber natt, fremdeles får utbetalt nattillegg i henhold til overenskomsten.

-Vi reagerer sterkt på at NOG har gjort dette med åpne øyne. Tidlig i meklingen sendte vi formelt brev til Riksmekleren og Norsk olje og gass med beskjed om at et eventuelt meklingsresultat ville være tariffstridig og dermed ulovlig, sier Stokka.

Norsk olje og gass sin håndtering av denne saken kan få konsekvenser for Industri Energis samarbeidsvilje framover. -Å inngå en avtale med et lite forbund med 660 medlemmer for å forsøke å presse fram en forpliktelse for 6500 er ikke bare ulovlig, men utilbørlig, sier Stokka.

Tariffstridig meklingsresultat

Industri Energi hadde torsdag morgen hastemøte med Landsorganisasjonen (LO), og er enig om å ta saken til Arbeidsretten.

– LO gir oss full støtte om å erklære meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og Safe som ulovlig. Vi saksøker derfor NHO og NOG, sier Ommund Stokka.

Industri Energi har ti ganger flere medlemmer på oljeserviceområdet enn Safe har på brønnservice. Industri Energi har 6500 medlemmer innen oljeservice, mens Safe har litt over 600 medlemmer på brønnservice.

Dårligere enn frontfaget

Gårsdagens meklingsresultat mellom NOG og SAFE er svært uheldig for oljeserviceansatte. Det er dårligere enn frontfaget og lønnsgapet til andre offshoreansatte (operatør, boring og forpleining) har økt med 10.000 kroner.

-Det er et fullstendig mageplask fra Safe å akseptere et så dårlig tilbud fra arbeidsgiverne. Meklingsresultatet er under frontfaget, som vi anser som et golv og ikke et tak. Det øker avstanden til andre offshoreoverenskomster med mer enn 10.000 kroner. Safe klarte heller ikke å få regulert nattillegg like godt som vi har fått på de andre overenskomstene. Dette kan vi ikke akseptere, sier Stokka.

Han slår fast at Industri Energi alltid har jobbet for at oljeserviceansatte skal være like mye verdt som andre oljearbeidere.

Varsler bred plassoppsigelse

Industri Energi varsler nå en bred plassoppsigelse på oljeserviceoverenskomsten og vil se fullstendig bort fra Safes meklingsresultat.

-Etter at Norsk olje og gass natt til onsdag valgte å bryte med oss, vil vi fortsette hos Riksmekleren i Oslo, sier Stokka.

Industri Energi har cirka 6500 medlemmer innen oljeserviceområdet. Overenskomsten omfatter drøyt 30 leverandørbedrifter som er medlem i Norsk olje og gass, blant disse er store selskaper som Schlumberger, Baker Hughes, Halliburton, National Oilwell, Weatherford, Oceaneering og IKM Oiltools. I tillegg er avtalen gjort gjeldende for ytterligere 30 bedrifter med ansatte både offshore, på land og innenfor dykking.

 

For ytterligere kommentar:

Ommund Stokka, forhandlingsleder: 905 05 262

Leif Sande, forbundsleder: 901 10 701

Nyheter
  • Avdelingens og klubbens oppgaver under streik

    I forbindelse med en eventuell streik eller lockout, har foreninger og klubber mange viktige oppgaver. Forbundet har utarbeidet et konflikthefte som er en «veiviser» for tillitsvalgte i streik. Det er viktig at man setter seg grundig inn i dette heftet, som er oppdatert 15. juli 2018.

  • Påmelding er åpnet for LOs olje- og gasskonferanse

    LOs årlige konferanse for olje og gass går av stabelen i Bergen 13. – 14. november. Tema for årets konferanse er «Den norske modellen – nøkkelen til økt effektivitet og sikkerhet for norsk olje- og gassnæring»