Ungdommelig engasjement rundt fagbevegelsens rolle i samfunnet

fredag 17. mars 2017

På Industri Energi Ungs arbeiderkonferanse skapes engasjement rundt fagbevegelsens historie og samfunnsrolle. – Vi vil løfte samfunnsengasjementet fra grasrota, sier Karl Ruben Gaasø og Remy Penev.

DSC_7982
Karl Ruben Gaasø (tv) og Remy Penev vil skape samfunnsengasjement hos ungdom.

Arbeiderkonferansen 2017 ble arrangert på Sola denne uka. Det er niende gang konferansen arrangeres og første gang den holdes utenfor Høyanger.

– Arbeiderkonferansen handler om å gå dypere inn i arbeiderbevegelsens politiske historie, ideologi og aktuelle kampsaker, sier Karl Ruben Gaasø og Remy Penev fra Det sentrale ungdomsutvalget i Industri Energi.

De to slår fast at det er behov for unge å skjønne historien og forstå hvordan arbeiderbevegelsen har kjempet fram våre rettigheter.

– Og ikke minst forstå at rettighetene ikke må tas som en selvfølge. De er alltid er under press.

Arbeiderkonferansen er åpen for alle unge medlemmer, både de med og uten verv. Drøyt 25 ungdom deltok på årets konferanse.

Fagbevegelsens rolle

Den røde tråden gjennom konferansen var fagbevegelsens rolle i samfunnet.

– Vi viser våre unge medlemmer hvordan fagbevegelsen har preget samfunnsutviklingen og viser hva fagbevegelsen har gjort for å gjøre samfunnet bedre for alle, sier Karl Ruben og Remy.

I år hadde Stortingsvalget et spesielt fokus.

– Det skjer store omveltninger i samfunnet, både i Norge og internasjonalt, som vi mener det er viktig å belyse, spesielt i et valgår, sier de.

Politisk engasjement

DSC_8001
Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Aleksander Stokkebø (H) i politisk debatt på Arbeiderkonferansen.

Cathrine Sandnes fra Manifest Analyse deltok på Arbeiderkonferansen med et foredrag om hvordan Donald Trump som president i USA får innvirkning på oss i Norge. Hun snakket også om Brexit og en framvoksende høyrepopulisme i samfunnet.

Stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg fra Arbeiderpartiet og Aleksander Stokkebø fra Unge Høyre hadde debatt for å synliggjøre forskjellene mellom de to partiene.

Harald Berntsen hadde en hel dag om arbeiderbevegelsens historie fra 1870 fram til idag. Mens Steffen Høyland hadde to timer med innledning og god diskusjon med gruppen om hva fagligpolitisk arbeid egentlig er.

Boye Ullman tok ungdommen gjennom historien til Den europeiske Union (EU) og fortalte om hvordan EØS-avtalen påvirker norsk arbeidsliv.

Opptatt av bemanningsbransjen

DSC_8019
Boye Ullman fortalte om EU og EØS påvirkning på norsk arbeidsliv.

Karl Ruben Gaasø og Remy Penev sier unge medlemmer er opptatt av diskusjoner rundt bemanningsbransjen og EØS, fordi de er berøres direkte av dette.

– Særlig mange unge får midlertidig ansettelse, på ringekontrakter, før de får sjansen til å bli fast ansatt. Dette engasjerer ungdom.

De to oppfordrer lokale klubber til å ha spesielt fokus på ungdom og midlertidige ansettelser.

– Sammen kan vi skape endring. Vår mål er å løfte engasjement fra grasrota, sier Karl Ruben Gaasø og Remy Penev.

 

Nyheter