Stort potensial for grønne industriinvesteringer i Norge

Hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug presenterte Glencore sine planer i Bodø sammen med direktør Nils Gjelsten (bak). Foto: Atle Espen Helgesen
Hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug presenterte Glencore sine planer i Bodø sammen med direktør Nils Gjelsten (bak). Foto: Atle Espen Helgesen

tirsdag 29. oktober 2019

Hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug og direktør Nils Gjelsten presenterte Glencore Nikkelverk sin investering i verdens reneste kobberproduksjon på konferansen Industri 2019 i Bodø.

-Verden trenger tungmetaller for det grønne skiftet. Derfor bygger vi ny energieffektiv kobberproduksjon i Kristiansand, sier Cay Nordhaug og Nils Gjelsten på konferansen som foregår i Bodø tirsdag og onsdag.

Glencore i Kristiansand har allerede den uoffisielle verdensrekorden på renhet i kobber.

-Med god støtte fra Enova investerer vi nå 1,2 milliarder kroner i et nytt anlegg for energieffektiv produksjon av kobber. Anlegget skal stå klart i 2022, sier Nordhaug.

Selv om det blir høy grad av automasjon ved det nye anlegget, med færre ansatte enn i dag, skryter den tillitsvalgte av ledelsen for godt samarbeid.

-Det blir færre ansatte ved det nye anlegget, likevel unngår vi oppsigelser, siden bemanningsreduksjonen skjer ved naturlig avgang, sier han.

Diskusjoner rundt nye investeringer

Drøyt 20 Industri Energi-tillitsvalgte deltar på konferansen Industri 2019 i Bodø tirsdag og onsdag denne uka. Konferansen arrangeres av Norsk Industri, med Industri Energi som en av flere samarbeidspartnere.

Sentralt på programmet står diskusjoner rundt nye industriinvesteringer med bakgrunn i «det grønne skiftet».

-Vi har kraften, erfaringen og kompetansen som skal til for å lykkes. I tillegg er vi konkurransedyktige i et globalt marked. Vi produserer renere enn de fleste andre og det i seg selv bør legge til rette for at norsk industri tar en stor del av veksten framover, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) under åpningen av konferansen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at norsk industri skal være i front og bidra til gode løsninger for å redde verden fra en global klimakrise. – Da trenger vi enda større entusiasme blant de som jobber i industrien, sier han.

Storsatsing på batterifabrikker

På konferansen forteller Siemens om sin nye batterifabrikk i Trondheim for det maritime markedet. Mens Freyr presenterer sine planer om storskala produksjon av batteripakker ved en ny fabrikk i Mo i Rana.Går alt etter planen, vil byggingen starte i 2021, med produksjonsstart to år senere.

-Vi står overfor Norges største industriinvestering og opplever at mange applauderer planene, sier Tom Jensen i Freyr.

Han opplyser at selskapet planlegger å investere 40 milliarder kroner i den nye gigafabrikken. –Planen er å produsere batteripakker til 600.000 elbiler per år og dermed skape 2500 nye arbeidsplasser.

Jensen mener Norge er spesielt godt egnet for storproduksjon av batteri på grunn av billig grønn energi, industriell kompetanse og fordi karbonfotavtrykket er lavt. Han viser til at det finnes råmaterialer i regionen, samt et enormt potensial for vindkraft ved Mo i Rana.

-I tillegg er den lokale entusiasmen i kommunen uvurderlig, sier han.