–Vi har klare forventninger om å ta ut reallønnsvekst for våre medlemmer

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.
Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

tirsdag 18. februar 2020

– De økonomiske forholdene ligger til rette for å ta ut reallønnsvekst for medlemmene våre i årets hovedoppgjør, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi, etter dagens møte i LOs representantskap.

LOs representantskap, der rundt 200 topptillitsvalgte fra forbundene deltar, bestemte i dag at det blir et frontfagsbasert oppgjør i år. Det betyr at først forhandler konkurranseutsatt industri, representert ved Fellesforbundet med Norsk Industri som motpart. Deres forhandlingsresultat legger rammene for oppgjøret. Deretter blir det forbundsvise forhandlinger på de ulike tariffavtalene.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) sine ferske tall viser at norsk økonomi går tålig bra om dagen. Vi har derfor en klar forventning om reallønnsvekst for medlemmene i år, sier Frode Alfheim.

Kravene skal sikre solidarisk og rettferdig lønnspolitikk

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen understreker på møtet i Representantskapet at LOs hovedkrav er å sikre økt kjøpekraft for medlemmene gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes satser.

– Kravene skal sikre en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk ved å prioritere seriøsitet og likelønn, og motvirke lavlønn, sier han.

Opprinnelig var planen at ny AFP skulle vært ferdigforhandlet og sendt på uravstemning i god tid før årets hovedoppgjør. Men partene har ennå ikke blitt enig, så disse forhandlingene blir utsatt for å ikke berøre årets oppgjør.

Representantskapet vedtok enstemmig LOs tariffpolitisk uttalelse på dagens møte.

Industri Energi skal være godt forberedt

Forbundsleder Frode Alfheim forsikrer at Industri Energi skal være svært godt forberedt til årets hovedoppgjør. Det er nedsatt en tverrfaglig prosjektgruppe og det er holdt en rekke formøter med arbeidsgiverorganisasjonene for å planlegge forhandlingene.

-Forhandlinger om lønns- og arbeidsvilkår er noe av det aller viktigste vi som forbund driver med. I år stiller vi spesielt godt forberedt, opplyser Alfheim.

På førstkommende møte i forbundsstyret 5. mars vil det bli bestemt hvem som skal sitte i de ulike forhandlingsutvalgene. Det er også satt opp en rekke bransjevise tariffkonferanser i mars og april, der tillitsvalgte på de ulike tariffområdene skal bli enige om hovedkravene i oppgjøret.